Naslovna > Automobili > Škoda > Enyaq > Češki električni prvenac na testu

Škoda Enyaq

Češki električni prvenac na testu

Fotografije prototipa nove električne Škode Enyaq snimljene u toku testne vožnje su „procurile“ na internet portale..

 

Ovaj model je prvo Škodino vozilo bazirano na novoj MEB platformi za elektrifikovani pogon koju je razvila Volkswagen Grupa, a prvo proizvodno vozilo na ovoj platformi pod VW značkom će biti hatchback ID.3. Na ovim fotografijama se jasno može vidjeti da je električni SUV preuzeo coupe zakrivljenu krovnu liniju od Škoda Vision iV koncepta. Inžinjeri su zamaskirali ovaj testni prototip lažnim karoserijskim panelima na bokovima i zadnjem dijelu u cilju sakrivanja pravog izgleda Enyaqa. Uprkos tome, jasno je da će ovaj SUV izgledati gotovo identično kao i konceptualni uzor.

 

 

Za sada još uvijek nema informacija o tehničkim karakteristikama SUV-ja, ali se može očekivati pogon na sva četiri točka putem dva elektromotora, po jednom na svakoj osovini. Ime modela Enyaq možda zvuči pomalo čudno i neprimjereno, ali iz Škode navode kako naziv potiče od irskog imena Enya koje je izvedeno iz galske riječi „eithne“ što znači suština, duh ili princip. Enyaq utemeljuje novi način imenovanja vozila sa električnim pogonom u Škodinoj gami, čiji će nazivi počinjati sa slovom E. Pored toga novo ime automobila se povezuje sa postojećom linijom Škodinih SUV modela Kamiq, Karoq i Kodiaq sa slovom Q na kraju.

 

 

Kao prvi model Škode baziran na MEB platformi, Enyaq će biti značajan model ovog češkog brenda, između ostalog zato što je to jedan od planiranih deset modela sa elektrifikovanim pogonom do kraja 2022. godine. Da se podsjetimo, Škoda namjerava investirati dvije milijarde eura u razvoj električnih vozila do 2025. godine i procjenjuje da bi 25% njene prodaje na tržištu do tada trebali biti električni i plug-in hibridni automobili.

Datum objave: 06/03/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook