Naslovna > Automobili > Lamborghini > Huracan > Cestovna raketa sa 640 KS

Lamborghini Huracan EVO

Cestovna raketa sa 640 KS

Prvi automobilski novitet za 2019. godinu dolazi nam iz Lamborghinijevih pogona u Sant Agati Bolognese. Riječ je o redizajniranom Huracanu EVO, koji ima 640 KS i upravljanje na sva četiri točka…

Sa prvim danima januara kada većina proizvođača odmara i uživa u blagodetima Nove godine, italijanski Lamborghini predstavio je svoj najnoviji ovogodišnji novitet, koji je ujedno i prvi automobilski novitet u 2019. godini. Osvježenje Huracana EVO bazirano je na dizajn, opremu i motor. Po prvi put Huracan je ponuđen sa upravljanjem na sva četiri točka, koje je omogućilo manji krug okretanja, direktnije reakcije na nagle promjene pravca i sigurnije držanje optimalne putanje prilikom oštrih prolazaka kroz krivine. Dizajnerske promjene na EVO modelu jasno su uočljive. Tu je potpuno novi prednji branik, a potpuno drugačiji su i usisnici vazduha i spojleri, koji služe za „razbijanje“ vazduha i njegovo optimalno usmjeravanje oko automobila, što je odlučujuće za njegovu uzornu stabilnost pri visokim brzinama. Sa redizajnom je Huracan dobio i nove alu naplatke. Vizuelne promjene su zahvatile i zadnji dio vozila, koji je umjesto dosadašnje četiri dobio dvije izduvne cijevi. One su postavljene nešto više nego do sada i čine svojevrsni okvir za registarsku tablicu, koja je smještena između njih.

 

 

 

 

Zadnji branik je takođe dobio novi dizajn, a značajne modifikacije je pretrpio i difuzor vazduha. Aerodinamičari i dizajneri su vrijedno radili i na novom aktivnom spojleru, koji je skladno integrisan u „rep“ automobila. Pogonska osnova je ostala ista, a čini ju dobro poznati 5,2-litarski V10 motor, kojem je snaga sa dosadašnjih 610 povećana na 640 KS. Raskošan pogonski potencijal dostupan je pri vrtoglavih 8.000 obrtaja, a izlazna snaga Evo modela sada je na istom nivou kao kod Huracana Performante. Redizajnirani Huracan Evo dobio je i veći obrtni momenat od 600 Nm (560 Nm do sada), koji je raspoloživ pri 6.500 obrtaja. U zvaničnim podacima se navodi da je masa Huracana evo spremnog za vožnju 1.422 kg, odnosno da on od 0 do 100 km/h stiže za 2,9 sekundi, što je za 0,3 sekunde bolji rezultat od dosadašnjeg, odnosno identičan dinamičkim ostvarenjima dosadašnjeg Huracana Performante. Od 0 do 200 km/h novi model stiže za devet sekundi, dok je najveća brzina deklarisana na 325 km/h. Mjenjač je automatski sa dva kvačila i sedam brzina, a prenos na sve točkove. Početna cijena novog Huracana Evo iznosi 250.000 eura, a prvi modeli biće dostupni kupcima na proljeće ove godine.

Datum objave: 23/03/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook