Naslovna > Auto moto sport > Charles Leclerc napravio „proboj“ u ponudi za titulu u Formuli 1

VN Austrije

Charles Leclerc napravio „proboj“ u ponudi za titulu u Formuli 1

Možda i dalje zaostaje 38 bodova za svojim glavnim rivalom u prvenstvu, ali ako će Leclerc slaviti prvu titulu svjetskog prvaka u Formuli 1 u novembru, VN Austrije bi mogla biti prekretnica...

Iako ima 38 bodova zaostatka za Maxom Verstappenom, Charles Leclerc se vratio u trku za titulu uz maestralan nastup na VN Austrije. Napetost je bila opipljiva u završnim krugovima, a olakšanje je bilo očigledno nakon što je Charles Leclerc prešao liniju u nedjelju. "To mi je definitivno trebalo", rekao je Monegas, koji je znalački pretekao Maksa Verstapena za vodstvo ne jednom, ne dvaput, već tri puta. "Konačno, imali smo prodornu i dobru trku."

 

 

 


Izgledalo je da je Leclerc spreman povećati ono što je već iznosilo 19 bodova prednosti u tituli dok je udobno vodio VN Španije - petu trku 2022. - došavši do polovine faze prije kvara motora. Zatim bi se suočio s kaznama u Kanadi, dok su čudne Ferrarijeve strategije koštale vodećih Leclercovih šansi u Monaku, Bakuu i Silverstoneu. Leclerc, koji je često bio plijen ove sezone sa prednosti Red Bulla u brzini na pravoj liniji, bio je lovac. Iznenadio je Verstappena u unutrašnjosti 4. kruga u 12. krugu, prije nego što je maksimalno iskoristio svoju prednost u gumama u 3. krugu u 33. krugu i, odlučno, izašao iz tog ugla sa 13 preostalih krugova.

 


Brži od svog timskog kolege tokom vikenda i pokazujući odlične trkačke vještine koje je pokazao od proboja u Formulu 1 2018. Na kraju je pobijedio za nekoliko sekundi i njegova ponuda za titulu se dobro vratila na pravi put. "Definitivno mi je trebalo ovo", rekao je Leclerc. „Mislim, naravno, kad god stignem na novu trku od pet trka, imam osmeh na licu i stalno sam bio optimista, ali očigledno teška trka za trkom, osećao sam se kao da je sve protiv mene. Dakle, danas smo konačno imali prodornu i dobru trku i zaista je dobar osećaj ponovo pobijediti."

Datum objave: 11/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook