Naslovna > Automobili > Chevrolet > Trax > Chevrolet Trax podiže ljestvicu u europskom segmentu malih SUV-a

Izdržljiv i moćan SUV u malom pakovanju

Chevrolet Trax podiže ljestvicu u europskom segmentu malih SUV-a

Tečne linije, moderan dizajn i dobro organizirana kabina obilježavaju unutrašnjost Chevroletovog Traxa. Moguće je birati između osam različitih rasporeda sjedala, a na stražnjoj klupi ugrađena je utičnica od 230V koja se može koristiti za punjenje prijenosnih računala i ostalih elektronskih naprava bez potrebe za adapterom...

Chevrolet je izumio SUV 1935. godine kada je predstavio Caryall Suburban. Malo je ljudi u to vrijeme moglo pretpostaviti da će Chevrolet Suburban potući rekorde tako što će postati model s najdugovječnijim imenom na svijetu.

 

Danas, oko 78 godina kasnije, Chevrolet predstavlja Trax, prvijenca u segmentu malih SUV-a. "Trax je moderan, svestran i ekonomičan mali SUV, koji nudi vozne karakteristike automobila, a ima i pogon na sve kotače", rekla je Susan Docherty, predsjednica i izvršna direktorica tvrtke Chevrolet i Cadillac Europe. "Trax je moderan izričaj onoga u čemu je Chevrolet zaista stručan, a to je proizvodnja i prodaja sjajnih SUV-a."

 

Chevroletovu obitelj SUV-a uvijek su označavala svestrana, praktična i pouzdana vozila koja su predvodila u sigurnosti i tehničkim inovacijama. Prvi modeli doživjeli su uvođenje hidrauličnih kočnica, sigurnosnog stakla i nezavisnog prednjeg ovjesa 1937. godine, dok su kasniji modeli bili prvi automobili sa  upravljača koji upija energiju sudara (1967.) te sistemom koji sprječava blokiranje točkova prilikom kočenja (1988.).

 

Chevrolet Trax je namijen kupcima malih SUV-a čiji broj značajno raste posljednjih godina (u ovom je segmentu prodaja porasla sa 130.214 automobila 2008. godine, na oko 264.000 automobila 2012. godine). Ti su kupci stanovnici grada, individualci koji njeguju svoj imidž i  aktivan stil života.

 

Trax kupcima donosi mnoge prednosti SUV-a pritom pružajući vozne karakteristike i potrošnju goriva manjih automobila. Iznad svega, Trax nudi maksimalnu svestranost, od fleksibilne i moderne putničke kabine, preko pogona na sve kotače, do tehničke inovacije Chevrolet MyLink.

 

Izgled i prilagodljivost pravog SUV-a

 

Trax sa 4,2 m dužine, 1,7 m širine i 1,6 m visine ima čvrst i samouvjeren stav. Dvostruka prednja rešetka sa Chevroletovom leptir mašnom, istaknuti lukovi iznad točkova, kao i linija krova koja brzo klizi prema natrag stapajući se s integriranim spojlerom ključni su činioci koji određuju vanjski izgled Traxa.

 

Tečne linije, moderan dizajn i dobro organizovana kabina obilježavaju unutrašnjost Chevroletovog Traxa. Moguće je birati između osam različitih rasporeda sjedala, a na stražnjoj klupi ugrađena je utičnica od 230V koja se može koristiti za punjenje prijenosnih računara i ostalih elektronskih uređaja bez potrebe za adapterom.

 

Trax ima mnoštvo raznovrsnoga prtljažnog prostora. Prtljažni prostor može se proširiti do najviše 1370 l, a dodatan prostor dostupan je ispod dna prtljažnika. Uz stražnje sjedište, djeljivo u omjeru 60/40, Traxovi modeli s višim paketom opreme raspolažu i s mogućnošću preklapanja naslona suvozačeva sjedala do potpuno vodoravnog položaja, što omogućava dodatnu fleksibilnost za odlaganje predmeta do 2,3 m dužine.

 

Brojni pretinci za spremanje stvari uključuju pretince ispod sjedala i dva prednja pretinca, od kojih jedan sadrži izlaze za USB i AUX, što omogućuje diskretno spajanje uređaja poput iPoda, pametnih telefona i drugih elektroničkih uređaja.  

 

Može se natovariti i dodatan teret. Chevrolet Trax u standardnoj opremi ima krovne nosače, krov ima sposobnost opterećenja do 75 kg, a automobil može vući prikolice do 1200 kg.

 

Chevroletova MyLink tehnologija unapređuje vaš pametni telefon

 

Sa Chevroletovim MyLink radiom, koji je standardni dio viših paketa opreme, vozači će na dohvat ruke imati sistem koji je jednostavan za korištenje i koji omogućava pristup medijima, uključujući specijalizovane aplikacije, s njihovih mobilnih uređaja.

 

Chevroletova MyLink tehnologija pruža lak pristup telefonskim imenicima, osobnim popisima pjesama, galerijama fotografija (upotrebom tipke za USB ili iPhone) i video snimkama (upotrebom tipke za USB ili aux-in)1, kao i drugim pohranjenim medijima.

 

Sistem može pohraniti informacije iz najviše 5 istovremeno uparenih pametnih telefona. Putem USB priključka, moguće je povezati uređaje za pohranu velikih količina podataka, uključujući MP3 playere, iPod i iPad. Postoji poseban izlaz za uređaje za slušanje glazbe i pametne telefone koji ne koriste USB ili Bluetooth veze.

 

MyLink korisnici mogu iskoristiti i cijeli niz namjenskih aplikacija za pametne telefone koje će učiniti njihov život i vožnju udobnijima. Uz pomoć BringGo aplikacije, mogu se jednostavno orijentisati korištenjem svojih telefona, a da ne moraju trošiti novac na skupe integrirane sisteme za navigaciju.

 

Osim 3D karata, funkcije usmjeravanja na saobraćajnu traku i opcije 'live traffic', koje zahtijevaju da budete aktivno spojeni na mrežu putem pametnog telefona, BringGo ima sposobnost pohranjivanja karata na pametni telefon. To korisnicima omogućava pristup lokacijama i detaljne upute za svako skretanje čak i u slučaju slabog telefonskog signala (bez naplate za prijenos podataka/roaming).

 

Korisnici koji kupe ugrađenu aplikaciju BringGo za MyLink radio mogu  pronaći i informacije o hitnim službama ili koristiti opciju lokalnog pretraživanja putem Google pretraživača.

 

MyLink korisnici koji posjeduju kompatibilni iPhone s ugrađenim sistemom iOS6, moći će koristiti Siri2, inteligentan sistem podrške, koji omogućuje obavljanje niza aktivnosti dok prate cestu i drže ruke na upravljaču. Funkcija Eyes Free omogućuje vozačima glasovnu komunikaciju sa svojim iPhoneima bez osvjetljavanja zaslona na uređaju.

 

Vlasnici mogu koristiti Siri u funkciji Eyes Free za uspostavu glasovno aktiviranih poziva kontaktima na njihovu iPhoneu, slušanje pjesama i glazbe s njihovih medijateka iTunes, automatsko prebacivanje izvora glazbe iz AM/FM radija na iPod funkciju, ili slušanje i slanje iPoruka ili SMS poruka na određeni broj ili bilo kojoj osobi iz telefonskog imenika.

 

Osim toga, MyLink korisnici mogu koristiti aplikaciju za pametne telefone TuneIn. Radi se o aplikaciji koji pruža mogućnost emitiranja audio signala s lakim povezivanjem uživo na lokalne, međunarodne i internetske radio stanice, koji slušatelje spaja na globalnu mrežu od 70.000 stanica.3

 

Konačno, vlasnici Traxa opremljenog Chevrolet My Link tehnologijom mogu izravno slušati omiljene internetske radijske emisije i vijesti u automobilu uporabom aplikacije Stitcher. Ta im aplikacija omogućava stvaranje personaliziranih stanica na zahtjev, ili im pomaže otkriti nove emisije na temelju onoga što vole slušati.

 

Tri ekonomična motora i pogon na sve kotače na zahtjev

 

Motori u ponudi uključuju 1,4-litarski turbo benzinski motor, 1,6-litarski benzinski motor i 1,7-litarski turbo dizelski motor. Sve inačice ručnog prijenosa imaju Start/Stop funkciju. 1,7-litarski turbo dizelski i 1,4-litarski turbo benzinski motor dolaze s automatskim mjenjačem sa šest brzina.

 

Povezan s ručnim prijenosom od šest brzina, 1,4-litarski motor razvija 140 KS (103 kW) i okretni moment od 200 Nm, dok 1,7-litarski turbo dizel motor razvija 130 KS (96 kW) i okretni moment od 300 Nm.

 

Turbo dizelski motor od 1,7 litara je najštedljiviji od ova tri motora pa će, uz ručni mjenjač (i pogon na prednje točkove), trošiti 4,5 l/100 km, dok je prosječna potrošnja turbo motora od 1,4 l s ručnim mjenjačem 6,5 litara. Njihovo ispuštanje CO2 iznosi 120, odnosno 149 g/km.

 

Pogon na sve točkove dostupan je u inačici opremljenoj 1,4-litarskim turbo benzinskim motorom ili 1,7-litarskim turbo dizel motorom automatski se prilagođava prevladavajućim uslovima na cesti te značajno poboljšava prianjanje na klizavim ili šljunčanim cestama.

 

Voziti Trax je pravi užitak. Trax je podešen tako da pruža prepoznatljivu europsku dinamiku vožnje, a može se pohvaliti i sofisticiranim elektronskim sustavom podrške.

 

Širina vozila s prednje i stražnje strane je 1540 mm, a međuosovinski razmak od 2555 mm osigurava značajnu stabilnost. Traxov integralni karoserijski sustav, prednji ovjes tipa McPherson i polukruta torzijska složena osovina straga doprinose odzivnim karakteristikama i lakoći upravljanja ovim vozilom.

 

Trax ima električni servo upravljač (EPS) s integriranim kompenzatorom istrošenosti za precizno upravljanje.

 

Sigurnost čvrsta kao stijena

 

Zahvaljujući čvrstoći izrade, Trax je jedan od najsigurnijih malih SUV-ova u Europi. U slučaju prevrtanja, automobil može podnijeti težinu koja je više od četiri puta veća od njegove.

 

Trax je opremljen cijelim nizom naprednih sistema kontrole podvozja koji uključuju kontrolu pokretanja na uzbrdici i nizbrdici. Ostale standardne značajke uključuju elektroničku kontrolu stabilnosti (ESC), kontrolu proklizavanja, četverokananlni sustav ABS s elektroničkom raspodjelom sile kočenja, hidrauličko sprečavanje slabljenja kočenja, i sustav ublažavanja opasnosti od prevrtanja vozila.

 

Šest zračnih jastuka, sigurnosni pojasevi pričvršćeni u tri točke kod svih pet sjedećih mjesta, ISOFIX sustav za ugradnju dječje sjedalice i sklopivi sustav papučica jednako su tako dio standardnih Traxovih sigurnosnih obilježja.                                                                     

 

 

Datum objave: 20/04/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook