Naslovna > Automobili > Fiat > 500 > Cilj grupacije - prvo mjesto

Stellantis prestigao Teslu u Evropi po prodaji električnih vozila,

Cilj grupacije - prvo mjesto

Fiatov novi 500 je bio najprodavaniji EV u Italiji i Njemačkoj u drugom kvartalu, rekao je izvršni direktor Stellantisa Carlos Tavares. Još jedan ključni Stellantis EV bio je Peugeot e-208 kompaktni hečbek, koji je bio najprodavaniji EV u Francuskoj u istom periodu...

Stellantis je na dobrom putu u Evropi kada je u pitanju prodaja električnih vozila, pri čemu je francusko-italijansko-američka grupacija prestigla Teslu u prvoj polovini godine i približila se Volkswagen grupi. Automobilska grupa nastala spajanjem francuske grupe PSA i Fiat Chrysler Automobiles ima za cilj da postane evropski najprodavaniji proizvođač automobila na baterije, ispred Volkswagena i Tesle. U prvoj polovini 2022., Stellantis je prodao 105.413 potpuno električnih automobila u Evropi u poređenju sa Teslinih 78.277 prodatih automobila, i bio je odmah iza Volkswagen grupe koja je isporučila 116.307 vozila.

 

 

 


Ove brojke uključuju registracije u 27 zemalja Evropske unije plus Ujedinjeno Kraljevstvo, Švicarska, Island i Norveška, dok podaci iz Portugala, Švedske i Finske nisu dostupni. Najprodavanije električno vozilo kompanije Stellantis u Evropi bio je Fiat novi 500, koji je bio i najprodavaniji potpuno električni automobil u zapadnoj Evropi u drugom kvartalu. Ovo je bio prvi put da Teslin model nije dobio tu čast od posljednjeg kvartala 2020. godine.

 

 

Teslin rast prodaje električnih vozila u Evropi usporen je zbog zatvaranja zbog korona virusa u svojoj fabrici u Šangaju, koja proizvodi limuzine Model 3 i krosovere Model Y za izvoz u Evropu.

Datum objave: 04/08/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook