Naslovna > Vijesti > Cilj je povećati sigurnost na putevima

PSA Peugeot Citroën

Cilj je povećati sigurnost na putevima

Jedno od četiri autonomna vozila grupe PSA Peugeot Citroën provezlo se krajem prošle sedmice autoputem od Pariza do Bordeauxa kako bi učestvaovali na Svjetskom kongresu inteligentnih transportnih sistema koji se održava od 5. do 9. oktobra 2015...

Putovanje dužine 580 km automobil je prešao u potpuno autonomnom načinu vožnje, bez uplitanja vozača. Automobil je samostalno prilagođavao brzinu i prestrojavao se prilikom preticanja, uzimajući pritom u obzir druga vozila, ograničenja brzine i infrastrukturu. U julu ove godine., Grupa je postala prvi proizvođač automobila kojem su dodijeljena odgovarajuća dopuštenja za provođenje ispitivanja na otvorenom putu četirima prototipovima autonomnih vozila, čiji će broj 2016. porasti na petnaest.

 

PSA Peugeot Citroën razvija rješenja i tehnologije koji će automobile sutrašnjice učiniti pametnijim kako bi vozaču garantovali veću udobnost i prilagodili se u skladu s promjenama ponašanja i očekivanja vozača. Sistemi za autonomnu vožnju pomoći će smanjiti broj nezgoda do kojih dolazi ljudskom greškom i umor vozača u monotonim uslovim vožnje. Ti (već započeti) projekti/Te (već započete) ideje ubrzo će se primijeniti i na serijskim modelima postupnim ugrađivanjem funkcija za vožnju bez uplitanja vozača.

 

Carlos Tavares, predsjednik upravnog odbora grupe PSA Peugeot Citroën taj je pothvat, jedinstven u Francuskoj, komentarisao sljedećim riječima: „Put koji je danas prešao naš prototip pokazuje da autonomna vozila više ne pripadaju u sferu znanstvene fantastike. Time je započela nova era mobilnosti, što smatram zaista uzbudljivim.”

Datum objave: 06/10/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook