Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Cilj stvaranje nove fabrike za razvoj pogonskih tehnologija s niskim nivoom emisija

Aramco sarađuje s Geely i Renault Grupom

Cilj stvaranje nove fabrike za razvoj pogonskih tehnologija s niskim nivoom emisija

Planirano ulaganje fabrike Aramco trebalo bi poduprijeti razvoj rješenja u području sintetičkih goriva te razvoj nove generacije tehnologija temeljenih na vodoniku...

Potpisivanjem pisma namjere, Aramco bi mogao postati manjinski dioničar nove fabrike za razvoj pogonskih tehnologija koju zajedno osnivaju Geely Holding, Geely Automobile Holdings Limited, zajednički pod nazivom „Geely”, i Renault Grupa. Nova će fabrika biti usmjerena na razvoj tehnologija za termičke i hibridne pogone. Ulaganje fabrike Aramco trebalo bi poduprijeti njezin razvoj i pridonijeti ključnim istraživanjima i razvoju u području sintetičkih goriva i nove generacije tehnologija temeljenih na vodoniku.

 

 

 


S globalnom mrežom od 17 fabrika za proizvodnju motora i pet naučno-istraživačkih centara na tri kontinenta, nova bi fabrika trebala postati samostalni globalni dobavljač. Osim toga, očekuje se da će godišnje proizvoditi više od pet miliona termičkih, hibridnih i plug-in hibridnih motora i prenosnih sistema te snabdijevati više od 130 zemalja i regija.

 

 

 

 

Luca de Meo, glavni direktor Renault Grupe, izjavio je: „Saradnja s fabrikom Aramco i Geely Grupom podići će našu zajedničku fabriku za razvoj pogonskih tehnologija na novi nivo i osigurati nam stanovitu prednost u razvoju tehnologija termičkog motora s veoma niskim nivoom emisija. Aramco raspolaže neusporedivim znanjima koja će nam pomoći da stvorimo revolucionarne inovacije u području sintetičkih goriva i vodonika.”

Datum objave: 21/03/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook