Naslovna > Automobili > Škoda > Citigo > Citigo stigao u BiH

Škoda

Citigo stigao u BiH

Najmanji model u gami češkog proizvođača stigao je i na BiH tržište, po početnoj cijeni od 13.300 KM koliko će koštati Citigo sa benzinskim agregatom od 60 KS i Active opremom...

Na globalnom planu od Citigoa se očekuje da do 2015. godine omogući Škodi godišnju prodaju od1,5 miliona vozila. Podsjećamo da je Škoda Citigo sestra blizankinja Volkswagen Up-a i Seata Mii, te da se proizvodi na isti linijama u okviru VAG-ove tvornice u Bratislavi. Sa dužinom od 3.563 mm Citigo je punopravan mali gradski automobil, koji zahvaljujući osovinskom razmaku od 2,4 metra, uglastoj karoseriju i pametnom inženjeringu nudi iznadprosječno prostranu i udobnu kabinu. Dodatak praktičnost je i prtljažnik od 251 litre, koji se obaranje naslona zadnje klupe može povećati na makismalnih 929 litara.

 

 

Škoda Citigo kupcima je dostupna u dvije karoserijske izvedbe sa troje i petoro vrata. Kod trovratnog modela pristup drugom redu sjedišta olkašan je zahvaljujući Easy Entry sistemu preklpanja sjedišta sa memorijom prvobitnog položaja. Dizajn najmanje Škode u potpunosti je prilagođeni kućnim linijama sa prepoznatljivom maskom hladnjaka i novim srebrnim logotipom sprijeda i stilizovanim svjetlima sa grafikom u obliku slova C odzada. Čvrsta karoserija sa taktički raspoređenim zonama deformacija garant je vrhunske sigurnosti koju na visokom nivou održava i „Head-Thorax“ vazdušni jastuk sa funkcijom zaštitnika tijela i glave u slučaju bočog sudara.

 

 

Od elektronskih pomagala koji će biti dostupni vozaču na prvo mjesto proizvođač je stavio „City Safe Drive“ koji omogućava izbjegavanje sudara pri malim brzinama. Benzinski MPI trocilindrični motor nudi u dvije verzije sa 60 i 75 KS, a osnovni kvalitet mu je skromna potrošnja sa deklarisanim prosjecima manjim od pet litara. Uz ovaj agregat je moguće kombinovati petostepeni ručni mjenjač ili istostepeni ASG automatik. Bazni Active sa  benzinskim motorom 1.0 MPI 44kW/60 KS starta već od 13.300 KM sa PDV-om. 

 

 

Pretpostavlja se da bi domaćim kupcima najinteresantniji trebao biti model sa Ambiente opremom, 1.0 MPI motorom sa 60 KS i cijenom od 15.568 KM sa PDV-om. Ovaj model od starta donosi: ABS, vazdušni jastuk za vozača i suvozača, „Head Thorax“ bočne vazdušne jastuke sprijeda, klima uređaj, radio CD MP3, električne podizače prednjih prozora, 14-inčne felge, podešavanje vozačevog sjedišta po visini, centralno daljinsko zaključavanje, „Easy entry„ ulaz na zadnju klupu. Fabrička garancija na sve modele je četiri godine ili 120.000 km. Prodaja Citigoa je već počela, a zainteresovani kupci ovaj model mogu detaljnije upoznati u bilo kojem od 20 ovlaštenih Škodinih prodajno servisnih centara širom BiH.

Datum objave: 10/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook