Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > CLS > CLS Shooting Brake zvanično
FOTO GALERIJA (11)

Mercedes

CLS Shooting Brake zvanično

Prije dvije godine Mercedes je ovo vozilo predstavio u konceptnoj formi u Pekingu, a prethodnih mjeseci su se pojavljivale nezvanične informacije i špijunske fotografije, da bi konačno Mercedes i zvanično predstavio ovaj neobični coupe

Mercedesu je trebalo nešto više od dvije godine da konceptnu verziju ovog automobila pretvori u serijsku.  Gomila nagađanja i nezvaničnih fotografija pojavljivali su se prethodnih mjeseci, da bi Mercedes konačno svemu stao u kraj jednostavnom objavom zvaničnih fotografija i svih relevantnih infomrmacija vezanih za ovaj automobil. 

 

Dakle šta je zapravo CLS Shooting Brake ? Ako to pitanje postavite nekom u Mercedesu dobit ćete ovakav odgovor, koji stoji i u zvaničnom saopštenju: „Radi se o čistokrvnom coupeu ali sa pet vrata i krovom koji pada u zadnjem dijelu“.  Ako imate problem ovo razumjeti, onda niste sami.  CSL Shooting Brake je  zapravo karavanska izvedba CLS-a sa krovom koji u zadnjem dijelu duboko „uranja“ u prtljažnik smanjujući prostor, ali istovremeno  automobil čini elegantnijim i sportskijim od, recimo, E klase wagon. U odnosu na CLS sedan, Shooting Brake je duži ali i niži sa 4,956mm dužine, 1,881mm širine i 1,413 mm  visine. 

 

Iako krov, kako smo rekli „uranja“ u prtljažnik prostora u istom je zaista mnogo, čak 590 litara, što je više nego u Jaguaru XF Sportbrake -550 litara, Audiju A6 Avant - 565 litara, BMW 5 Touring – 560 litara. Više prostora u prtljažniku nudi E klasa Wagon i to 695 litara. Kada su sjedišta spuštena Shooting Brake nudi  1550 litara prostora i u tom slučaju zaostaje za konkurencijom jer  Jaguar nudi 1,675 litara, Audi 1,680 litara, BMW 1,670 litara  Mercedes E-Klasa Wagon 1,950 litara. Ono po čemu se Mercedes CLS Shooting Brake izdvaja od ostalih automobila je zračni ovjes nazad kao standard i drveni pod u prtljažniku koji bi trebao naglasiti i ostale ručno rađene detalje u unutrašnjosti. Za razliku od CLS sedan izvedbe koja na zadnjem sjedištu nudi prostor za dva putnika, Shooting Brake ima mjesta za tri odrasle osobe nazad, a kao standard se srednji naslon obara iz prtljažnog prostora, što povećava komfor ukoliko se nazad nađu dvije osobe.

 

Kupci ovog modela moći će birati između pet boja u unutrašnjosti, pet različitih dizajna presvlaka i tri vrste materijala različitog po kvaliteti. Svi agregati namjenjeni za tržište Europe ovog modela su upareni sa 7G-TRONIC PLUS transmisijom i standardno su opremljeni start/stop sistemom. CLS 250 CDI opremljen je sa 2.1-litarskim četverocilindričnim agregatom sa 201 KS, dok je CLS 350 CDI pogonjem 3.0-litarskim V6 agregatom sa 261 KS. Kada su u pitanju benzinci CLS 350 iz 3.5-litarskog V6 agregata isporučuje 302 KS, a CLS 500 razvija 400 KS iz 4,7-litarskog  V8 turbo motora.Modeli  CLS 350 CDI i  CLS 500 moći će se dobiti i u konfiguraciji sa 4Matic pogonom na sve točkove.  Naredne godine pojavit će se i AMG 63 izvedba koju će pogoniti 5.5-litarski biturbo V8 agregat sa 530 KS.  

Datum objave: 30/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook