Naslovna > Tehnika > CNG Natural gas hybrid technology

Škoda Vision X concept

CNG Natural gas hybrid technology

Škoda će na Vision X SUV konceptu demonstrirati hibridni električni oprenos u kombinaciji sa CNG pogonom na prirodni gas.

Ovaj kompaktni crossover koncept  je u stvari najava produkcijskog modela sličnih dimenzija, koji će nastati na MQB platfromi Volkswagen grupe po uzoru na T-Roc i Aronu. Vision X će ponuditi inovativni prenos snage u svjetlu povećanih zahtjeva za smanjenjem emisije CO2 i zadovoljavanja novih pravila o zagađenju u Evropskoj Uniji. Za sada, CO2 emisija se računa samo prema količini koju isključivo proizvodi motor sa unutrašnjim sagorijevanjem u automobilu, ne računajuću koliko se ovog štetnog plina izbaci u atmosferu tokom proizvodnje svih komponenti vozila. CNG hibridni sistem u Vision X  konceptu je u stvari 1.5 litarski turbo-benzinski agregat snage 129 KS sa dodatnim ubrizgavanjem CNG gasa i pogonom na prednju osovinu. Benzinski motor je dodatno podržan od strane dva električna motora i to jednim pozicioniranim na samom benzinskom agregatu i drugim električnim motorom snage 27 KS postavljenim na zadnjoj osovini. Vision X će za skladištenje energije koristiti klasični benzinski rezervoar, zatim 1.5 kW Li-ion bateriju od 48 V i dva manja rezervoara CNG gasa, a domet ovog hibrida je prema tvrdnjama iz Škode 647 km.

 

Ovaj komplikovani sistem je već testiran u modifikovanom Karoq modelu i prema izjavama inžinjera  CO2 emisija neće prelaziti 89 g/kg. Više o ovoj tehnici možemo saznati na predstojećem sajmu automobila u Ženevi. ”U ulaznom A segmentu nema modela sa 4WD pogonom, pa nam ovaj konceptni Vision X može pomoći da ponudimo takav automobil. Isti prenos snage moguće je ugraditi i u veće modele kao na primjer Karoq, uz minimalno smanjenje prtljažnog prostora”- izjavio je šef  razvoja pogonskih jedinica u Škodi Martin Hrdlicka.

Datum objave: 01/03/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook