Naslovna > Tehnika > Continental razvio sistem za čišći izduv dizelaša

Tehnologija

Continental razvio sistem za čišći izduv dizelaša

Continental je predstavio sistem koji za 60% smanjuje izduv štetnih gasova.

Prema mnogim pretpostavkama dizelski su motori došli do tačke preko koje se ne isplati ulaganje u dalji razvoj. Najveći i zapravo jedni razlog su sve stroži ekološki zahtijevi koji se bez ogromnih ulaganja jednostavno ne isplate jer bi se morali prenijeti na krajnjeg kupca. Naravno, niko nije spreman podnijeti drastično poskupljenje automobila pa se farbrike u ovoj prelaznoj fazi do potpune elektrifikacije okreću ka benzinskim motorima i hybridnim sklopovima.
Međutim, proizvođač guma Continental predstavio je sistem koji u praksi ostvaruje uštede na prosječnoj potrošnji goriva od 4% ali ono što je važnije jeste da su zahvaljujući tome štetni izduvni gasovi smanjeni za 60%.

 


Continental je otkrio da je ključni dio električni grijač koji brzo i efikasno grije katalizator. Poznato je da hladan katalizator nema gotovo nikakvog smisla te da je zagrijavanje izduvnim gasovima prilično sporo što na kratkim relacijama katalizator čini besmislenim.
Ostale tehničke pojedinosti još nisu poznate ali je objevljeno da je Continentalov sistem već predstavljen svim značajnijim proizvođačima automobila.
Ono što je najvažnije što su sva Continentalova obećanja potvrđena u praksi...

Datum objave: 10/07/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook