Naslovna > Automobili > Chevrolet > Corvette > Corvette ZR1 otvara 96. utrku Indianapolis 500

Chevrolet

Corvette ZR1 otvara 96. utrku Indianapolis 500

Chevrolet Corvette ZR1 predvodit će u nedjelju, 27. svibnja, uvodni krug 96. utrke Indianapolis 500 na stazi Indianapolis Motor Speedway. Sa svojih 638 konjskih snaga, Corvette ZR1 najsnažniji je automobil iz masovne proizvodnje koji je ikada otvorio tu utrku.

Bit će to 23. put da Chevrolet otvara „najveći spektakl svijeta automobilskih utrka“ i 11. put da je u toj ulozi Corvette. Obje su brojke rekordi ovog događaja. Modelskom godinom 2013. obilježava se šezdeseta obljetnica i zadnja godina proizvodnje trenutne generacije Corvette.

 

„Corvette utjelovljuje čiste performanse pa je ZR1 savršen automobil za otvaranje najprestižnije automobilske utrke na svijetu“, rekao je Jeff Belskus, predsjednik tvrtke Indianapolis Motor Speedway Corporation i njen glavni izvršni direktor. „Chevrolet je dugogodišnji partner Speedwaya i veseli nas nadolazeća šezdeseta obljetnica legendarnog branda Corvette. Vidjeti Chevrolet da predvodi utrku Indy još je značajnije jer se Chevrolet prvi put od 2005. godine vratio kao dobavljač motora za IZOD IndyCar Series.“

 

„Ovo je doista značajna godina za Chevrolet kada se radi o performansama, uz naš stalni uspjeh na trkaćoj stazi i izvan nje te posebno uz naš povratak na IndyCar Series na kojemu pogonimo neke od najbržih automobila na stazi“, rekao je Jim Campbell, GM-ov potpredsjednik odjela vozila visokih performansi i automobilističkog sporta. „Ne mogu zamisliti bolji način obilježavanja šezdesete obljetnice Corvette od otvaranja Indianapolisa 500.“

 

 

6.2-litarski LS9 motor sa superpunjačem snage 638 KS čini ZR1 automobilom vrhunskih performansi. Od svih tvrtki koje se bave masovnom proizvodnjom Chevrolet je vodeći u korištenju ugljičnih vlakana. Taj se lagani materijal koristi za izradu strukturnih komponenti uključujući prednje blatobrane, poklopac motora, kanale za dovod zraka te bočnu i podnu zaštitu. Uz masu praznog vozila od 1.524 kg, ZR1 krasi omjer snage i mase od samo 2,63 kg po konjskoj snazi. ZR1 također dolazi s naprednim tehnologijama kao što su magnetska selektivna kontrola vožnje, sustav kontrole kretanja, četverokanalni ABS i rotori diskova kočnica od ugljika i keramike proizvođača Brembo.Rezultat je ZR1 - najbrži ikada proizvedeni Chevrolet sposoban za ubrzanje od 0 do 100 km/h za samo 3,6 sekundi i najveću brzinu od 330 km/h. ZR1 je prošao čuveni Nurburgringov Nordschleife („sjeverni čvor“) u vremenu 7:19.63.Prvi Chevrolet odabran da otvori trku Indianapolis 500 bio je 1948. Fleetmaster Six. Ovaj je brand otada nastavio predvoditi svijet autotrka više od bilo kojeg drugog proizvođača. 

Datum objave: 14/05/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook