Naslovna > Automobili > Volkswagen > Nivus > Coupe crossover stiže u Evropu

Volkswagen Nivus

Coupe crossover stiže u Evropu

Atraktivni coupe crossover koji je prošle godine predstavljen za brazilsko tržište, krajem ove godine stići će i na Stari kontinent, potvrdio je šef Volkswagena Ralf Brandstatter...

Volkswagen je potvrdio da će svoj mali coupe SUV Nivus dovesti u Evropu u drugoj polovini 2021. godine. Prvobitno lansiran u Brazilu prošlog proljeća, Volkswagen Nivus je zapravo T-Cross, ali sa padajućim zadnjim krovom koji mu daje sportskiji profil. VW je i ranije govorio da će Nivus proizvoditi u Evropi, zajedno sa južnoameričkom proizvodnjom, ali za sada nije poznat datum proizvodnje u Evropi. Šef brenda Ralf Brandstatter potvrdio je planove VW-a rekavši da je u drugoj polovini godine planirano uvođenje sportskog CUV-a za Evropu.

 

 


Prateća grafika smješta dolazak automobila u treći i četvrti kvartal ove godine, što znači da je vjerovatno predstavljanje planirano za jesen, dok će prodaja započeti prije zime. Nivus se nalazi kao i T-Cross i Polo na MQB A0 platformi, najmanjoj verziji modularne arhitekture VW grupe. Nešto je duži od T-Crossa sa 4,266 mm, ali njegova krovna linija leži 10 mm niže. U Južnoj Americi automobil se prodaje sa jednim motorom, 1,0-litarskim trocilindričnim benzincem, što će vjerovatno predstavljati srž evropske linije. Izvodljivo je da evropska verzija dobije i snažniji 1,5-litarski četverocilindrični motor, ali to ostaje da se vidi.

Datum objave: 18/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook