Naslovna > Komercijalna vozila > Crafter sa 4x4 pogonom

Novitet - Volkswagen

Crafter sa 4x4 pogonom

Nedugo nakon što je temeljno redizajniran Crafter je dobio i svoju 4x4 izvedbu, namijenjenu najzahtjevnijim korisnicima...

Temeljno redizajnirani Volkswagen Crafter od sada je dostupan sa pogonom na sve točkove, kao 4Motion model. Za potrebe Volkswagenovog kombija savremeni 4x4 pogon, sa izuzetnim trakcionim mogućnostima na svim vrstama podloga, razvila je austrijska kompanija Achleitner.

 

Novi 4x4 Crafter namijenjen je obavljanju širokog spektra poslova, koji zahtijevaju povremene ili stalne izlete izvan urbanih sredina i asfaltnih puteva. S druge strane u Volkswagenu ističu da je ovo vozilo posebno pogodno za obavljanje poslova u segmentima “hitna služba” ili “policija”, zbog svojih dinamičkih mogućnosti i prohodnosti, bez obzira na uslove vožnje. Prenos snage između osovina odvija se u omjeru 50:50, sa serijskom blokadom diferencijala na zadnjoj osovini. Blokadu je moguće dobiti i na prednjoj, ali uz doplatu. Prednje vješanje je nezavisno, dok su pozadi lisnate opruge.

 

Za razliku od standardnih modela, 4Motion Crafter ima jače opruge, te kruće amortizere sa većim hodom i progresivnom krutošću, koja omogućava vješanju i vozilu da se prilagođava uslovima vožnje. Crafter 4Motion dostupan je isključivo sa 2.0-litarskim bi-turbo TDI agregatom, koji razvija 163 KS, uz 400 Nm obrtnog momenta dostupnog već pri 1.800 obrtaja u minuti. Osim što je izuzetno pokretljiv Crafter 4x4 je sposoban da ponudi 17 m³ korisnog teretnog prostora, odnosno 19 sjedišta u najvećoj putničkoj verziji. Njegova nosivost može da varira u rasponu od 3,5 do 5 tona, zavisno od izvedbe. U Volkswagenu očekuje da će ovaj model u ukupnoj prodaji Craftera imati udio oko 10 posto. Ova predviđanja temelje se na prodajnim rezultatima ostala dva VW komercijalna modela T5 Transportera i Caddya, kod kojih 4Motion modeli imaju udio u ukupnoj prodaji od 11, odnosno 6 posto. Podsjećamo da će uz Volkswagenov pick up Amarok, Crafter 4Motion biti službeno vozilo logističke podrške na predstojećem reliju Dakar, koji se od 1. do 15. januara vozi po najzahtjevnijim putevima Argentine, Čilea i Perua. 

Datum objave: 17/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook