Naslovna > Automobili > Hyundai > Ioniq > Crossover dobija sportski dizajn

Hyundai Ioniq 5

Crossover dobija sportski dizajn

Potpuno električni model Ioniq 5 proizvođača automobila iz Južne Koreje, fotografisan je tokom testne vožnje u Nurburgringu, bez kamuflažne maske što u prvi plan stavilja novi stil...

Crossover model je već drugi put uhvaćen na špijunskim fotografijama prilikom testne vožnje, nakon prvog pojavljivanja početkom ovog mejseca. Tvrdnje da je ovdje riječ o moćnijoj  N varijanti samo su ojačane prilikom analize drugog seta slika. Testni automobil na novim slikama nosi iste registarske tablice kao i vozilo koje je javnost vidjela ranije, a ima i iste performanse. Ovaj put testnom Ioniqu 5 nedostaje kamuflažna maska, što je potvrdilo da postoje osjetne razlike u odnosu na standardni model.

 

 

 

 

 

Novi model ima manji razmak od tla, a vjerovatno se vozi na izmjenjenom, tvrđem,ovjesu koji poboljšava upravljanje automobilom. Točkovi i pneumatici ovoga crossovera sada su niži i širi, kako bi se prilagodili redizajnu, a  radi njihove zaštite dodani su i mali blatobrani.  Generalno sportski stav crossovera sa fotografija, jake gume i velike kočnice ukazuju na to da Ioniq 5 nudi više od standardnog modela, te da je riječ o N moćnijoj verziji. Za sada se ne zna još ništa o tome, šta će se nalaziti ispod poklopca motora, ali ukoliko je stvarno riječ o N varijanti, onda je to mjesto rezervisano za veoma moćan pogonski sklop. Trenutno Kia EV6 svoju električno platformu dijeli s Hyundaijem, a najmoćniji emodel, Kia ima GT pogonsku jedinicu visoke snage koja nudi 576 „konjskih snaga“. Platforma navodno može podržavati do 600 KS, pa bi u kompaniji mogli dodati još nekoliko KS, što će Ioniq 5 učiniti moćnijim modelom od rođaka iz Kie. Trenutno ništa nije sigurno vezano za performantnu N verziju, ali poznato je će se standardni Ioniq 5 pojaviti na tržištu na jesen ove godine, pa se očekuje da će Ioniq 5 N debitovati sljedeće godine, te da bi mogao  biti dostupan na tržištu od 2023. godine.

Datum objave: 16/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook