Naslovna > Automobili > Kia > XCeed > Crossover od kojeg se mnogo očekuje

KIA Xceed predstavljena bh. tržištu

Crossover od kojeg se mnogo očekuje

U ugodnoj atmosferi i prirodnom okruženju Trebevića bh. tržištu zvanično je predstavljen posljednji član KIA-ine Ceed poodice, crossover Xceed, nakon čega je počela i njegova prodaja...

 

KIA Xceed najnoviji je član Kijine kompaktne porodice. Predstavlja crossoversku verziju nedavno aktuelnog Ceeda. Budući da zalazi u posve novi svijet, što potvrđuje i njegova CUV (Crossover Utility Vehicle) oznaka, od ovog modela se imaju najveća očekivanja.

 

 

- Radi se o jednom veoma dobro pogođenom konceptu vozila. Spada u kompaktnu klasu, ali nudi obilje prostora i popunjava prazninu u KIA ponudi. Od Ceeda je duži oko devet centimetara, a isto toliko je kraći od Sportagea, dakle negdje između. Od većeg brata je uzeo povišenu poziciju sjedenja, dok je od manjeg preuzeo platformu i prepoznatljive linije oplemenjene odvažnim dizajnerskim rješenjima. Zahvaljujući novoj platformi Xceedu je omogućeno da raspolaže i sigurnosnim tehnologija nove generacije. Poznato je da sigurnost kod KIA vozila nije opcija, nego obaveza pa će tako svi modeli Xceeda raspolagati elektronskim sistemima za upozoravanje i sprečavanje naleta, sistemom održavanja u voznoj traci, upozorenjem na dekoncentrisanost kao i neizostavnu LED tehnologiju u svjetlosnim sklopovima. Uz sve to, Xceed je više nego konkurentan sa cijenom, a gledano u odnosu uloženo-dobijeno odgovorno tvrdimo da je lider na tržištu - izjavio je Azer Šarić, PR manager kompanije Kia Motors Adria Group. Napredniji paketi opreme podrazumijevaju i Tomtom navigaciju, novu UVO Connect multimediju uz uparivanje sa pametnim telefonima preko AppleCarPlay ili Androidauto aplikacija. Nova platforma predviđena je i za savremenu motorizaciju. Ponudu otvara jednolitarski turbo-benzinac koji razvija 120 KS, a stepenicu iznad je četverocilindarski turbak radne zapremine 1.400 cm³ sa maksimalnom snagom od 140 „konja“, dok je na samom vrhu benzinske ponude 1.6 T-GDI sa 204 KS. Predstavnik dizelaša je 1.6 CRDI sa 115 i 136 KS. Prema najavama iz Kije naredni korak je i elektrifikacija vozila o kojoj će naknadno biti više informacija. Što se tiče cijena najpristupačniji Xceed u BiH biće model sa LX City opremom pokretan jednolitarskim benzincem u kombinaciji sa manuelnim mjenjačem čija je promotivna cijena 34.990 KM, dok će najjeftiniji dizel raspolagati sa 115 KS uz manuelni prenos i isti LX City paket opreme, a dostupan je po promotivnoj cijeni od 39.990 KM. Važno je istaći da cijene podrazumijevaju i tradicionalnu KIA garanciju u trajanju od 7 godina ili 150.000 pređenih kilometara, u prve tri godine bez ograničenja kilometraže, te besplatni update KIA Connect and Technology sistem za vrijeme trajanje garancije. Iz KIA-e ističu kako Xceed kompletira njihovu ponudu kompaktnih vozila iz „C“ segmenta. Podsjećamo, osim Xceeda na našem tržištu dostupan je i standardni hatchback Ceed, zatim grancoupeovski Proceed, te karavanska verzija Ceed SW.

Datum objave: 15/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook