Naslovna > Retro > Čuveni „Fićo“ dio izložbe u MoMA

Fiat

Čuveni „Fićo“ dio izložbe u MoMA

U Njujorškom Muzeju moderne umetnosti (MoMA) naći će se legendarni Fiat 500 F, kao sastavni dio izložbe "Vrijednosti dobrog dizajna". Ova izložba je fokusirana na predmete koji su bili pristupačni širim masama, ali su prije svega imali vrhunski dizajn...

 Fiat 500 F sigurno posjeduje izuzetne dizajnerske poteze, a legenda koja još uvijek živi na ulicama mnogih gradova nije se slučajno našla na ovoj izložbi, jer je ujedno najpopularniji model od originalnog Nuova 500. Iz Italije uvijek možemo očekivati dobar dizajn, međutim kada je „Fićo“ u pitanju, on je neprevaziđen, pa zato i ne čudi što je tokom proteklih nekoliko decenija stekao dosta obožavalaca i što će se sada naći na pomenutoj izložbi.

 


Dizajnirao ga je Dante Đakoza, po uzoru na čuveni Topolino iz 30-ih godina prošlog vijeka. Podsjetimo da je ovaj Fiat dugačak svega 3 metra i širok samo 1,3 metar, za motorom koji je smješten sa zadnje strane automobila, zapremine od 500 cc. U periodu od 1957. do 1975. godine „Fićo“ je prodat u 4 miliona primjeraka. U ovoj izložbi MoMA, koja počinje 10. februara i traje do 27. maja 2019. godine, biće izloženi čuveni predmeti industrijskog dizajna preko elektronskih aparata, sportske opreme, igrački do vozila od 1930-ih do danas.

Datum objave: 19/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook