Naslovna > Vijesti > Daimler proizvodnju teških EV kamiona pretvorio u stvarnost

Daimler

Daimler proizvodnju teških EV kamiona pretvorio u stvarnost

U svoj brand Mercedes-Benz Daimler je uložio velika sredstva u razvoj električnih vozila. Kao šlag na tortu jučer je došla službena informacija o EV kamionu.

Otprilike za 5 godina i Mercedesovih će pogona dolaziti kamion sa tri osovine koji će kao pogonsko gorivo koristiti električnu energiju. Dimenzije i ostale karakteristike kamiona predviđeni su za dostavu robe u velikim gradskim sredinama što znači da je nosivost prilično velika.
Elektromotori montirani su direktno na glavčine točkova. Time se izbjegavaju poluosovine i svi problemi koje može izazvati habanje pojedinih sklopova. Ukupna snaga elektromotora je 335 KS dok je maksimalni obrtni moment od 1.000 Nm na raspolaganju u cijelom radnom opsegu motora.

 


Set baterija čine tri modula litij-ionskih članaka. Prva su testiranja pokazala da se autonomija od 200 km može bez problema ostvariti u uslovima realnog gradskog saobraćaja.
Tvorci ovog zanimljivog kamiona ističu da se broj članaka baterija može mijenjati po želji kupca jer na velikoj šasiji ima sasvim dovoljno mjesta.
Ono što je najvažnije, obnavljanje utrošene energije, dešava se brzo. Preko standardnog trofaznog punjača, kojih u razvijenijim gradovima ima priličan broj, 80% ukupnog kapaciteta baterija napuni se za samo jedan sat.
Početak prodaje najavljen je za 2021. godinu.

 

Datum objave: 28/07/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook