Naslovna > Vijesti > Daimler ubrzava razvoj Mercedes-Benz električnih vozila

Daimler

Daimler ubrzava razvoj Mercedes-Benz električnih vozila

Iz Daimlerovog sjedišta u Frankfurtu stigla je vijest o ubrzanom razvoju EV vozila sa Mercedes-Benz zvijezdom na maski motora.

Izvršni direktor Daimlera, Dieter Zetsche, potvrdio je da kompanija na čijem se čelu nalazi dugi niz godina ubacuje u višu brzinu što razvoja električnih vozila tiče. Tom je prilikom otkrio da su potpuno spremni dočekali pomalo iznenađujući bum EV kojima većina nije baš predviđala svijetlu budućnost.
Daimlerovi stručnjaci su uradili analizu tržišta EV vozila poslije čega su došli do zaključka da ima dovoljno potencijala za ulazak u ring sa Teslom i Audijem. Naravno, svi će EV modeli pod značkom Mercedes-Benza biti premium što opet znaći da neće biti namijenjeni baš širokom krugu kupaca.

 


Svi će detalji biti objavljeni tokom Pariz Motor Showa, odnosno početkom oktobra. Tada će biti i predstavljen prototip čija je autonomija u realnim uslovima saobraćaja 500 km.
Podsjetimo da je tokom 2014. Daimler u razvoj električnih automobila uložio 5,7 milijardi eura te da sada planirana ulaganje od 6,6 milijardi eura što je osjetno više.
Možda baš ogromna ulaganja potvrđuju svu ozbiljnost projekta koji bi punom snagom trebao zaživjeti najkasnije 2020. godine. 

Datum objave: 25/07/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook