Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Daimler ulaže bogatstvo u elektrifikaciju

Mercedes-Benz

Daimler ulaže bogatstvo u elektrifikaciju

Njemački proizvođač auta iznio je strategiju potpunog prelaska na vozila sa električnim pogonom do 2030. godine, sa preko 40 milijardi eura ulaganja, te izgradnjom neophodne infrastrukture...

Kako bi se na vrijeme pripremio i prilagodio neizbježnom stvaranju tržišta isključivo električnih vozila u budućnosti, Deimler ulaže više od 40 milijardi eura u razvoj potpuno novih modela na električni pogon. Međutim za sada nema konačnog roka kada će se ovaj gigant u potpunosti povući iz proizvodnje automobila koje pokreću motori sa unutrašnjim sagorijevanjem. "Mercedes-Benz će biti spreman za potpuno električnu energiju na kraju decenije, tamo gdje to dopuštaju tržišni uslovi", rekao je proizvođač automobila u četvrtak iznoseći svoju strategiju za električnu budućnost. "Moramo odmaknuti raspravu od izrade posljednjeg SUS motora sa, jer to nije relevantno," rekao je izvršni direktor Ola Kallenius. "Pitanje je koliko brzo možete dostići blizu 100 posto električne energije i na to se fokusiramo."

 

 

 

 

 


Dio sveobuhvatne strategije je da do 2025. godine električni i hibridno-električni automobili čine 50 posto prodaje, ranije nego što je bilo predviđeno da će se to dogoditi do 2030. godine. Do sredine decenije u planu je i lansiranje tri električne platforme koje će pokriti široku paletu modela u ponudi. MB.EA platforma koja će obuhvatati srednje i velike putničke automobile, uspostavljajući prilagodljiv modularni sistem koji će biti "električna okosnica" za budući portfolio električnih vozila. AMG.EA biće namjenska platforma za Mercedes-AMG automobile. Te VAN.Ea koja  će podupirati električne putničke monovolume i laka komercijalna vozila. U kompaniji planiraju da izgrade i potrebnu infrastrukturu kako bi ostvarili ciljeve strategije. Najavljena je izgranja 8 novih fabrika električnih baterija i motora, od kojih će se 4 nalaziti u Evropi a jedna u SAD. Poznato je i da će biti izgrađen pogon za reciklažu baterija u Kuppenheimu u Njemačkoj, koji će započeti s radom 2023. godine. Te da će Daimler takođe, preuzeti britansku firmu YASA Ltd. za pomoć u razvoju električnih motora visokih performansi.

Datum objave: 22/07/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook