Naslovna > Automobili > Hyundai > Ioniq > Debitovao kao rival Tesli Model 3 sa kabinom natopljenom neonom

Hyundai Ioniq 6

Debitovao kao rival Tesli Model 3 sa kabinom natopljenom neonom

Ioniq 6 se vozi na E-GMP platformi koja se takođe nalazi ispod Ioniq 5 i Kia EV6. Limuzina će navodno dolaziti sa baterijom od 77,4 kilovat časa. Sa dva elektromotora, očekuje se snaga od oko 300 KS. Moguće su i verzije s jednim motorom i više fokusirane na performanse...

Hyundai Ioniq 6 konačno otkriva svoju nekamufliranu karoseriju i unutrašnjost u detalje. Za sada, kompanija samo ističe dizajn nadolazećeg električnog automobila. Tehničke informacije navodno stižu 14. jula. Hyundai-jevi teaseri za Ioniq 6 su predstavljali vozilo kao "elektrifikovani streamliner", a kompanija nije lagala. Karoserija ima lučni oblik zbog čega izgleda kao da automobil klizi kroz vazduh. Odnos dizajna s ranijim konceptom je jasan. U ovom trenutku nema detalja o koeficijentu otpora modela da bi se znalo koliko je zapravo aerodinamičan.

 

 

 


Prednji kraj ima čist, minimalistički stil. Poklopac motora je gladak, a podignuti dijelovi za prednja svjetla vode do A stubova. Duž bočnih strana, lučni pojas duž vrata naglašava zakrivljenost krova. Ima nekih suptilnih skulptura duž donjeg dijela vrata. Vozilo na fotografijama ima kamere okrenute unazad umjesto retrovizora. Točkovi imaju složen, asimetričan uzorak krakova. Ioniq 6 ima sportski zadnji kraj. Na dnu zadnjeg stakla je spojler. Ispod njega se nalazi suptilni spojler „pačji rep“ koji se ugrađuje u skulpturu repa. Zadnja svjetla pune širine imaju kvadratne elemente nalik pikselima koji daju futurističku estetiku dizajnu. Donja maska ima par vertikalnih elemenata sa crvenim i bijelim reflektorima u malim, kvadratnim elementima, koji se slažu sa ostalim zadnjim svjetlima.

 


Hyundai takođe ne daje nikakve tehničke detalje o unutrašnjosti, ali se mnogo može uočiti samo gledajući fotografije. Odvojeni ekrani za digitalnu instrument tablu i infotainment dijele jedan okvir. Na vanjskim rubovima, kontrolna tabla se izvija prema gore kako bi stvorila prostor za displeje koji prikazuju video feed bočne kamere. Panel ispod instrument table ima niz kapacitivnih dugmadi za upravljanje HVAC sistemom. Tu je dvokraki volan sa kapacitivnim dugmadima sa svake strane. Fotografije kabine prikazuju traku ljubičastih akcentnih svjetala na instrument tabli i plavo osvjetljenje koje dolazi iz donjih panela vrata. Ne znamo da li vlasnici mogu promijeniti ove boje jer svijetle nijanse možda neće biti po svačijem ukusu.

Datum objave: 29/06/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook