Naslovna > Automobili > Nissan > Pathfinder > Debitovao novi Pathfinder sa mišićavim izgledom

Nissan Pathfinder

Debitovao novi Pathfinder sa mišićavim izgledom

U Americi je predstavljen novi Nissan Pathfinder, koji sa petom generacijom donosi snažniji, ozbiljniji izgled upakovan u veliki porodični SUV...

Kao jedan od najprodavanijih Nissanovih vozila na američkom kontinentu, Pathfinder je izuzetno važan za kompaniju, a aktuelni model već nekoliko godina je tražio značajnije izmjene. Konačno je došlo vrijeme za to, pa je tako u Americi predstavljena peta generacija Nissanovog SUV-a, koji pored snažnog karaktera donosi i napredna tehnološka rješenja. Pored potpuno novog stila, Pathfinder donosi i dugačku listu opreme za sigurnost i povezivanje. I udobnost bi trebalo da bude podignuta na potpuno viši nivo, jer je Nissan staru transmisiju zamijenio novom devetostepenom automatskom transmisijom. Crossover nudi pogon na prednje i zadnje točkove, te sedam različitih terenskih modova, uz vučni kapacitet od 2,7 tona.

 

 


Sa prednje strane postavljene su neobične LED svjetlosne grupe, te nova rešetka kvadratnog oblika. Crne boje su A, B i D stubovi zbog čega SUV dobija efekat lebdećeg krova. Sa zadnje strane nalaze se tanka LED svjetla koja crossover čine širim i znatno ljepšim, a tu je i veliki srebrni natipis ,,PATHFINDER“ koji podsjeća na SUV prve generacije.

 

Što se tiče unutrašnjosti Pathfinder sa međuosovinskim rastojanjem od 2,900 mm nudi veliku količinu prostora, što potvrđuje i treći red sjedišta. Sa tehnološke strane sve je unaprijeđeno, pa su tako dostupni: 9,0-inčni centralni ekran osjetljiv na dodir, 12,3-inčni digitalni sklop instrumenata i 10,8-inčni head up displej. Značajan je napredak i u pogledu zvučne izolacije, jer vjetrobransko staklo sada posjeduje jedan dodatni sloj, a pored toga i bočna stakla su sada deblja. Za dodatni komfor pobrinuće se sjedišta koja će Nissan ponuditi u tkanini, koži i specijalnoj prošivenoj koži. Prednja sjedišta dolaze sa opcijom ventilacije i grijanja, dok je za zadnju klupu predviđena samo opcija grijanja. Za dodatni užitak pobrinuće se ambijentalno osvjetljenje te trozonska klima.


Iako model za 2022. godinu zadržava 3,5-litarski V6 sa 284 KS i 351 Nm obrtnog momenta, ovaj agregat je sada povezan za devetostepenim automatskim mjenjačem. U Americi biđe ponuđene standardne opcije sa prednjim pogonom, a uz doplatu biće dostupne i varijante sa pogonom na sva četiri točka. Čak sedam režima vožnje je dostupno: Standard, Sport, Eco, Snow, off-road Sand, Mud, a tu je i režim za vuču – Tow.

 


Crossover stiže u Ameriku tokom ljeta ove godine, a cijene za sada nisu poznate, ali se ne očekuju drastične promjene u odnosu na aktuelni model. Sa druge strane, Pathfinder se na domaćem tržištu zbog slabe potražnje ne nudi već godinama unazad, a ostaje da se vidi da li će sa novim modelom doći do promjene.

Datum objave: 05/02/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook