Naslovna > Automobili > Opel > Grandland > Detaljna restlilizacija kompaktnog crossovera

Opel Grandland

Detaljna restlilizacija kompaktnog crossovera

U oktobru 2020. godine, Opel je predstavio restilizovanu varijantu svog malog crossovera Crossland, a sada je došlo vrijeme da i njegov veći brat dobije novi vizualni identitet njemačkog proizvođača...

Opel je predstavio osvježenu varijantu Grandlanda sa modernijim enterijerom i novim dizajnerskim detaljima na eksterijeru. Iz imena modela je izbačen sufiks X koji je nosio prethodnik, ali je to samo jedna od manjih izmjena na novom modelu koji je značajno unapređen u odnosu na stari. Prva u oči upada nova Vizor prednja maska viđena na modelima Corsa i Mokka, a krase je moderna LED prednja svjetla sa matriks tehnologijom preuzetom sa Insignije i po 84 svjetlosne diode po grupi. Vidljivost je dodatno poboljšana dodatkom infracrvene kamere koja ima sposobnost detekcije ljudi i životina na rastojanju do 100 metara. Enterijer automobila je takođe pretrpio ozbiljne promjene od kojih su najuočljiviji izdignuti displeji digitalne instrument table i infotainment sistema sa rasporedom sličnim onom kod Opel Mokke. Dijagonala infotainment sistema u boljim paketima opreme raste do 10 inča, a izmjenjen je i raspored fizičkih tastera i ventilacionoh otvora koji su sada estetski i funkcionalno prilagođeni digitalnim displejima.

 

 


Ukupan izgled enterijera odaje daleko moderniji utisak i predstavlja veliki napredak u odnosu na prethodnika, uzevši u obzir da se radi o restilizaciji, a ne o potpuno novoj generaciji modela. Grandland je pojačan i velikim brojem modernih sigurnosnih sistema koji uključuju kamere sa pregledom od 360 stepeni, adaptivni tempomat sa stop and go funkcijom kod modela sa automatskom transmisijom, aktivno održavanje vozila u traci i automatski parking asistent koji upravlja automobilom tokom parkiranja. Detaljne informacije o ponuđenim agregatima nisu dostupne, ali će vjerovatno dominirati elektrifikovane verzije poput one na prethodniku, koja kombinuje 1.6-litarski benzinac i razvija 296 KS uz 450 Nm obrtnog momenta i pogon na sve točkove. U Opelu ističu da će objaviti više detalja u narednim sedmicama, a početak prodaje osvježenog modela se očekuje na jesen ove godine.

Datum objave: 09/06/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook