Naslovna > Automobili > Volkswagen > Golf > Deveta generacija će biti pozicionirana ispod ID.3

Volkswagen Golf će živjeti dalje

Deveta generacija će biti pozicionirana ispod ID.3

Što se tiče toga kako će se zvati, izvršni direktor VW-a je naznačio da bi se mogao plasirati kao ID. Golf. To je zanimljiva odluka jer je većina mislila da će ID.3 na kraju potpuno zamijeniti Golfa kada sve postane električno...

Volkswagen je 2021. objavio saopštenje za javnost o svojim namjerama da postane "provajder mobilnosti vođen softverom". Osim marketinškog žargona, najava je uključivala i vijesti o devetoj generaciji Golfa koji dolazi kasnije ove decenije. U avgustu 2022. godine, izvršni direktor Thomas Schäfer govorio je o tome kako rastući troškovi razvoja motora sa unutrašnjim sagorijevanjem čine budućnost hečbeka neizvjesnom. Dodao je da će odluka biti donesena u narednih 12 mjeseci. Na Salonu automobila u Los Anđelesu koji je u toku, VW-ov vrh je razgovarao o sudbini kultnog kompaktnog modela. Kompanija sa sjedištem u Wolfsburgu je odlučna da održi ime "Golf" u životu s obzirom na naslijeđe iza njega, prodavši više od 35 miliona automobila od sredine 1970-ih.

 

 

 


U tu svrhu, Schäfer je rekao: "Ne bismo pustili ime Golfa, nikako. Imamo legendarna imena brendova, Golf i GTI. Bilo bi ludo pustiti ih da umru i izmiču." Kako se ispostavilo, ID.3 nikada nije bio nasljednik Golfa. Schäfer ga je opisao kao "više Golf Plus". Za one koji nisu upoznati s ovim posljednjim, bio je to kompaktni minivan koji se prodavao između 2004. i 2014. sa višim krovom u odnosu na obični hečbek. Zasnovan na platformi PQ35, automobil je bio pozicioniran ispod Tourana i bio je dostupan tokom pete i šeste generacije Golfa.

 


Schäfer je sugerisao da će Golf sljedeće generacije biti manji od ID.3, što znači da će biti postavljen iznad ID.2 električnog gradskog automobila, ali ispod ID.3 sljedeće generacije.

Datum objave: 18/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook