Naslovna > Vijesti > Dio proizvodnje se seli u Kinu

Lotus

Dio proizvodnje se seli u Kinu

Britanska kompanija sportskih i tkrkačkih automobila, od svog osnivanja do danas promijenila je nekoliko vlasnika, da bi se od 2017. godine našla u većinskom vlasništvu kineskog Geely-a...

Lotus se trenutno proizvodi u Norfolku, u Engleskoj, a kinezi su odlučili da otvore novu fabriku u gradu Vuhanu vrednu 1,3 milijarde dolara, u kojoj planiraju da proizvode jedan dio vozila ove britanske automobilske marke. Međutim u ovoj fabrici se najverovatnije neće izrađivati samo Lotus automobilil, jer je ista projektovana za kapacitet od 150.000 vozila godišnje, pa se očekuje da će najveći dio proizvodnje činiti modeli neke druge marke u vlasništvu kompanije Geely, koja između ostalog planira da investira značajna sredstva u iznosu od 1,9 milijardi dolara u aktuelnu fabriku na britanskom tržištu.

 

Iako je ranije najavljivano da će Lotus nastaviti sa proizvodnjom sportskih automobila u Norfolku, dok bi se u Kini izrađivao najvljeni SUV, imajući u vidu kapacitet fabrike, moguće je da će se u Kini osim pomenutog SUV-a, izrađivati još neki postojeći ili budući modeli ovog proizvođača. Geely je ubjeđen da lansiranje većih vozila, kao što je SUV segment, neće nauditi imidžu Lotusa, pozivajući se na primer Porschea koji još od 2002. sa velikim uspehom prodaje SUV Cayenne.
 

Datum objave: 23/01/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook