Naslovna > Shelby > SSC Tuatara > Divlji u srcu

SSC Tuatara 2020

Divlji u srcu

Ovaj superautomobil je prešao dug i naporan put od koncepta pa do finalnog proizvoda, koji je trajao gotovo deceniju. Problemi oko realizacije i proizvodnje su skoro deset godina odlagali proizvodnju i sprječavali prve primjerke da dođu do kupaca....

 

To se promijenilo protekle godine, kada je Shelby SuperCars – SSC prikazao svoj prvi proizvodni primjerak. Sada je na sajmu automobila u Filadelfiji, SSC predstavio svoj superautomobil Tuatara koji će biti proizveden u samo 100 primjeraka. U izradi Tuatare je obilno korištena tehnologija karbonskih vlakana, za karoseriju i za kokpit vozila. Dizajn i aerodinamičan oblik ovog superautomobila potpisuje Jason Castriota, koji je takođe učestvovao u izradi Ferrari i Maserati modela. Dvojna vrata koja se otvaraju pritiskom na dugme uz pomoć hidraulike, imaju jednako „divlji“ dizajn kao i ostatak karoserije. Ovaj superautomobil pokreće 5,9-litarski V8 agregat sa turbopunjačem koji isporučuje jačinu od 1750 KS sa etanolskim E85 gorivom i 1350 KS sa benzinskim od 91 oktana. Snaga se prenosi na podlogu preko robotizovane CIMA sedmostepene transmisije koja omogućava promjenu brzine za manje od 100 milisekundi. Sa težinom od 1247 kilograma i kojeficijentom otpora od 0,279 ovaj superautomobil bi trebao biti izuzetno brz, prema tvrdnjama proizvođača može dostići maksimalnu brzinu od 483 km/h.

 

 

Unutrašnjost je opremljena mnoštvom dodatne opreme kao što su vrhunski audio sistem, ekran osjetljiv na dodir, kontrola klimatizacije, električni podizači stakala i podesivi upravljač. Displej osjetljiv na dodir omogućava pristup načinima vožnje, dijagnostici vozila, infotaiment aplikaciji i mnogim drugim opcijama. Ručice mjenjača se nalaze iza upravljača, a iz SSC tvrde kako se i osobe visoke oko dva metra mogu bez problema komforno smjestiti na vozačko sjedište, čak i ako imaju kacigu na glavi. SSC će izraditi svega 100 primjeraka ovog superautomobila i trenutna cijena po jednici nije poznata, mada je 2013. godine planirana okvira cijena od 1,3 miliona dolara po vozilu.

Datum objave: 10/02/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook