Naslovna > Automobili > Mercedes-Benz > EQ Serija > Dizajn za sva čula

Mercedes-Benz EQS

Dizajn za sva čula

EQS je potpuno električna luksuzna limuzina brenda Mercedes, a riječ je i o prvom modelu zasnovanom na modularnoj arhitekturi vozila za luksuzna električna vozila...

Spajajući tehnologiju, dizajn, funkcionalnost i povezanost, EQS oduševljava i vozače i putnike. Podržan vještačkom inteligencijom (AI), olakša se svakodnevni život u mnogim oblastima. EQS će se proizvoditi zajedno sa S-Klasom i Mercedes-Maybach S-Klasom u poptuno “karbon-neutralnoj” Fabrici 56 u Sindelfingenu, najmodernijem pogonu za proizvodnju automobila brenda Mercedes-Benz. Baterijski sistemi se proizvode u obližnjem mestu Untertürkheim, u dijelu fabrike Hedelfingen. EQS će biti predstavljen u Evropi ovog avgusta.EQS se može doživeti gotovo svim čulima. Ovaj potpuno električni model vrhunskog ranga predstavlja novu dimenziju u estetici i luksuzu. U isto vreme, EQS svjedoči o strasnoj posvećenosti svojih programera i dizajnera elektičnoj mobilnosti.

 

 


Dizajneri su imali misiju i priliku da kroče potpuno novim putem u oblikovanju enterijera. Iskoristili su ovu slobodu: MBUX Hyperscreen je jedna od novina u novom EQS modelu. Udubljeni ekran pruža se ispred putnika od lijevog do desnog A-stuba poput okeanskog talasa. Pored same veličine, visokokvalitetni, detaljni dizajn takođe garantuje “wau” efekat. MBUX Hyperscreen integrisan je u instrument tablu na minimalistički način. Okružuju ga samo tanki srebrni, okvir u sjenci, uska traka ventilacionog otvora i uski kožni okvir. Traka ventilacionog otvora se proteže cijelom dužinom na vrhu i istovremeno je veoma tanka. Ove ektremne proporcije, zajedno sa staklenim talasom MBUX Hyperscreen-a, stvaraju avangardnu arhitekturu kokpita. Miran i jasan dizajn panela vrata pozajmljuju se iz dizajna enterijera modernih životnih prostora. Avangardni, kao i tradicionalni materijali i boje daju unutrašnjosti posebnu atmosferu. Još jedna vizuelna karaktersitika je head-up displej sa sadržajem proširene stvarnosti.


Utisak slušanja EQS-a se kreće od udobne tišine do interaktvnog zvučnog iskustva. Holističkom produkcijom zvuka, Mercedes stručnjaci za zvuk učinili su da se paradigma preusmjeri sa motora sa unutrašnjim sagorevanjem na akustički osjetljiv električni automobil. EQS dolazi iz fabrike sa dva zvučna okruženja: Srebrni Talas i Živopisni Tok.  Oni se mogu odabrati ili isključiti kao zvučni doživljaj na centralnom displeju. Vozača i putnike zvučno pozdravljaju kada se približavaju vozilu i kada ulaze. Odgovarajući zvuk aure takođe prati izlazak i zaključavanje EQS-a. Opcioni zvuk vožnje, koji reprodukuju zvučnici u unutrašnjosti, takođe je dio odgovarajuće zvučne kulise. Novi programi ENERGIZING NATURE, dio sistema ENERGIZING COMFORT, takođe nude impresivno realistično iskustvo slušanja. Umirujući zvuci, Forest Glade, Sounds of the Sea i Summer Rain, kreirani su u saradnji sa akustičarem prirode, Gordonom Hemptonom. Usluge striminga su još jedna aleternativa novoj tišini i interaktivnom zvuku vožnje u automobilu: sa uslugom Online Music, Mercedes-Benz je intergisao sve glavne usluge strimovanja muzike u MBUX sistemu za zabavu.


Dva sistema prijavljuju mirise mozgu nezavisno jedan od drugog: milioni receptora u nosnoj sluznici i krajevima trigeminalnog nerva. EQS ima nešto protiv neprijatnih mirisa: njegov veliki HEPA filter (High Efficiency Particulate Air) vrlo efikasno čisti spoljni vazduh od fine prašine, čestica i polena. Specijalni aktivni ugalj u HEPA filteru i filteru kabine, takođe filtrira sumpor-dioksid i azotne okside, kao i mirise. U HEPA filteru koristi se oko 600 grama aktivnog uglja. Površina filtracije odgovara površini od oko 150 fudbalskih terena. Aktivno parfimisanje EQS-a dio je paktea AIR-BALANCE. Novi miris sastavljen je za novi vrhunski električni model: No.6 MOOD Linen.


U unutrašnjosti EQS-a moguće je mnogo toga osjetiti: lepršave kožne površine sa složenim šavovima ili dinamičnom perforacijom; moderna fina struktura NEOTEX-a, koja kombinuje izgled nubuk kože i visokotehnološkog neoprena, ukrasni elementi od pravog drveta. Centralni i putnički displej MBUX Hyperscreen-a takođe nude povratne informacije. Ako prst dodirne određene tačke ekrana osetljivog na dodir, korisnik na glatkoj površini oseti impulse koji ostavljaju utisak mehaničkog prekidača. Još jedno operativno pomagalo je takozvana povratna sprega oba ekrana. Različiti nivoi pritisaka na staklo mijenjaju odaziv. Na primer, MBUX zatim prelazi na drugi nivo menija. Konačno, do deset različitih programa masaže mogu se aktivirati. Koristeći vibracione motore u sjedištima, takođe se može pojačati efekat opuštajuće masaže toplotom po principu vrućeg kamena. U tu svrhu, grejanje sjedišta kombinuje se sa vazdušnim komorama na naduvavanje višekonturnih sjedišta.


EQS nije samo automobil koji privlači (skoro) sva ljudska čula. Kao izuzetno inteligentno vozilo, EQS i sam ima čula. U zavisnosti od opreme, do 350 senzora različitih vrsta se koriste kao senzorni organi u svim dijelovima automobila. Oni mjere razdaljine, brzine i ubrzanja, uslove osvjetljenja, padavine i temperature, zauzetost sjedišta kao i kretanje vozačevih kapaka, ali i govor putnika. Ove informacije obrađuju kontrolne jedinice koje, upravljane algoritmima, donose odluke brzinom munje. Dakle, one su mozak. Ali, mnogo informacija je korisno samo ako nešto možete da učinite sa njima. Novi EQS može proširiti svoje mogućnosti na osnovu novih iskustava, jer zahvaljujući vještačkoj inteligenciji sistem posjeduje ogromne sposobnosti za učenje.

 

Datum objave: 29/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook