Naslovna > Automobili > Kia > Sportage > Dizajnerski preporod
FOTO GALERIJA (8)

Novitet – Kia Sportage

Dizajnerski preporod

Prve oficijelne fotografije druge generacije Sportagea potvrđuju veliki dizajnerski napredak KIA, pod vođstvom Petera Schreyera...

Maske su konačno pale, a druga generacija Kia Sportage je pokazala svoje novo lice. Prve oficijelne slike puštene su u javnost prije zvanične svjetske prezentacije zakazane za nastupajući Sajam automobila u Ženevi. Za razliku od izgledom uzdržane prve generacije, koja je na evropskom tržištu prisutna od 2004. godine, nadolazeći model u dizajnerskom pogledu nudi neuporedivo više, kao uostalom i sve savremene Kie. Zasluge za odličan dizajn novog Sportagea idu na račun bivšeg Audijevog šefa dizajna, Petera Schreyera, koji je od 2007. godine, otkako je prešao u Kia, pokrenuo svojevrsnu dizajnersku renesansu i privukao pažnju automobilske javnosti na korejsku marku u usponu. Ako je suditi prema prvim fotografijama, novi Sportage izgleda kao umanjeni Sorento, ali sa puno više dinamičnijih linija i oblika, koji sugerišu da je ovaj SUV ipak namijenjen nešto mlađim kupcima u odnosu na one na koje cilja reprezentativni Sorento. Prve tvorničke slike ispraćene su tek šturim podacima, bez preciznih dimenzija.

 

 

 

 

 

Ipak, iz Kia Press službe je saopšteno da će novi Sportage biti duži, viši i širi od aktuelnog modela, koji mjeri 4.350 mm u dužinu, 1.800 u širinu i 1.695 u visinu. Dimenzijski okviri novog Sportagea mogu se nazrijeti zahvaljujući Hyundaiju ix35 (dugačak 4,41 m, 1,82 širok, 1,66 m visok) tehničkom blizancu novog Kia SUV-a, koji u prodaju kreće u martu ove godine. Osim platforme i mehanike Sportage bi sa ix35 trebao dijeliti i motore. Podsjećamo da se Hyundai ix35 ugrađuju četiri novorazvijena Euro 5 agregata, 2.0-litarski Theta II benzinac sa 163 KS, koji će vremenom nadopuniti manji 1.6-litarski GDI agregat sa 140 KS. Tu su i 2.0-litarski dizelaš sa potencijalom od 136 i 184 KS, te manji 1.7-litarski U-II agregat sa 115 KS.

Datum objave: 14/03/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook