Naslovna > Automobili > Škoda > Octavia > Dizajnerski svježija i bogatije opremljena
FOTO GALERIJA (9)

Predstavljena redizajnirana Škoda Octavia

Dizajnerski svježija i bogatije opremljena

Redizajnirana Škoda Octavia je stigla na bh. tržište. Najpovoljniji benzinski model košta 28.900, dok je dizelski dostupan od 32.300 KM...

Kompanija Porsche BH d.o.o., generalni uvoznik za bh. tržište češke Škode, u Škoda salonu u Sarajevu predstavila je redizajniranu Octaviju. Podsjećamo da je od 1959. godine do danas Octavia najprodavaniji Škodin model, sa isporučenih pet miliona jedinica širom svijeta. Ona je apsolutni lider u svom segmentu i u Bosni i Hercegovini, a tu činjenicu najbolje potvrđuje podatak da je svako 12. registrovano vozilo u BiH Škoda Octavia, odnosno da je od 1996. godine do danas na bh. tržištu isporučeno čak 13.000 njenih jedinica. Octavia je naš najznačajniji i najpopularniji model na bh. tržištu i sigurni smo da će tako ostati u budućnosti. Sa redizajnom su ponuđeni svježiji vanjski izgled, viši nivo komfora i dinamike, u kombinaciji sa najvećim prtljažnikom u klasi čiji kapacitet je kod limuzine 590, a kod karavana 610 litara. Oprema je proširena sa savremenom multimedijom, sigurnosnim i sistemima asistencije, koji ugođaj u vožnji podižu na viši nivo i čine Octaviju još konkurentnijom. Uprkos brojnim poboljšanjima cijena će i dalje ostati veoma konkurentna - izjavio je Vedad Terzić, brend menadžer Škode za bh. tržište.

 

 


Redizajnirana Octavia se od svoje prethodnice s vana razlikuje po novim, razdvojenim dnevnim svjetlima, novim „maglenkama“, te maski hladnjaka i poklopcu motora. I ispod lima su napravljene određene promjene. Tu su prije svih za 20 mm šira zadnja osovina i MultiLink. Octavia je po prvi put dobila opciona Full LED svjetla. Sigurnost je podignuta na viši nivo. Octavia se sada može opremiti sistemom za nadzor mrtvog ugla, te asistenciju pri parkiranju prikolice. Tu je i adaptivni tempomat koji vožnju autoputem čini komfornijom i sigurnijom. Parkiranje vozila je znatno lakše zahvaljujući Area View sistemu, čije četiri širokougaone kamere na ekranu multimedijalnog uređaja omogućavaju vizuelni pregled okoline vozila za 360 stepeni. Novost predstavljaju i grijani upravljač, te preklopivi stolići u naslonima prednjih sjedišta. Multimedija je osvježena pa su sada dostupni na dodir osjetljivi ekrani čija veličina varira od 6,5 do 9,2 inča. Najveći predstavlja jedan od najsavremenijih uređaja u klasi. Octavia se može opremiti i Škoda Connect sistemom koji omogućava konstantnu povezanost mobilnog uređaja ili računara sa vozilom. Kao i do sada, u ponudi ostaju dvije karoserijske verzije (limuzina i karavan) sa četiri paketa opreme: Active, Ambition, Style i Laurin&Klement, te u dvije posebne verzije: „terenski“ Scout i sportski RS. Početna cijena najpovoljnijeg modela sa benzinskim motorom iznosi 28.900, a sa dizel 32.300 KM.

 

MOTORI
Paleta benzinskih motora koji se nude na bh. tržištu je ostala nepromijenjena i čine ju: 1.2 TSI (86KS), 1.4 TSI (150 KS/DSG), te 2.0 TSI (230 KS/DSG). Dizelska gama je proširena sa 1.6 TDI motorom od 115 KS, koji je dostupan i sa DSG automatikom. Tu su i dobro poznati 1.6 TDI sa 90 KS, te 2.0 TDI u verzijama sa 150 KS (DSG/4x4) i 184 KS (DSG/4x4).

 

Datum objave: 15/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook