Naslovna > Automobili > Kia > Ceed > Dizajnerski trijumf

Kia

Dizajnerski trijumf

Broj tri se ponovo pokazao kao sretan za Kiju, jer su tri njena modela – nove izvedbe karoserije modela Ceed – osvojila prestižnu iF nagradu za dizajn. Trostruka pobjeda u globalno prepoznatom takmičenju znači da je Kia već treću godinu zaredom ostvarila het-trik kada su u pitanju iF nagrade…

Najnovije dostignuće naglašava ugled Kije kao proizvođača vrhunski dizajniranih automobilâ, koje već više od desetljeća dizajnira Peter Schreyer, predsjednik dizajna i glavni dizajner u Kia Motors. Najstariji južnokorejski proizvođač automobila je prvu iF nagradu osvojio 2010. i od tada svake godine osvaja barem po jednu. Ukupno je Kia za dizajn svojih vozila dosad dobila već 18 iF nagrada. Najnovija priznanja osvojile su tri izvedbe novog Ceeda: 5-vratni hatchback Ceed i karavanski Ceed Sportswagon te novi shooting brake ProCeed, koje u u martu očekujemo i kod nas. Treća generacija Kia Ceeda je blago promijenila ime (prije cee'd), ali je značenje ostalo isto. Kao i originalna izvedba iz 2007. godine i novi Ceed ima evropsko porijeklo (Community of Europe, with European Design). Kao pravi Evropejac i novi model je dizajniran u Kijinom dizajnerskom centru u Frankfurtu, pod vodstvom Kijinih glavnih dizajnera Petera Schreyera i Gregoryja Guillaumea. Razvoj vozila povjeren je centru za istraživanja i razvoj iz Rüsselsheima nadomak Frankfurta, a sve izvedbe Ceeda proizvode se u slovačkoj fabrici u mjestu Žilina.

 


Dizajn novog Ceeda karakteriziraju čiste i ravne linije, za koje su dizajneri našli inspiraciju u sportskoj limuzini Stinger, koja je dobitnik iF nagrade za 2018. godinu. 5-vratni Ceed je širi i niži od svojeg prethodnika, dok je kabina pomaknuta nazad prema zadnjem kraju vozila, što doprinosi sportskijem stavu i izgledu. Gledajući iz profila Ceed ima moćan C stub s karakterističnom gornjom linijom, što stvara elegantan oblik polumjeseca. Karavanski Ceed Sportswagon u ovaj razred vozila donosi najviše prostora do sada: treća generacija modela je duža i nudi više zapremine prtljažnika (625 litara) od većine konkurenata, čak i više od brojnih predstavnika većih vozila. Sa svojim pametno osmišljenim dimenzijama i novim dinamičnim dizajnom je Ceed Sportswagon sportskiji od svoja dva prethodnika.
Novi ProCeed donosi potpuno novi dizajn i prvu shooting brake izvedbu nekog od masovnih proizvođača. ProCeed kombinuje atraktivan i elegantan dizajn s prostranošću i svestranošću tourera, a od svoja dva „brata“ odudara jedinstvenim stavom i dimenzijama. S visinom od 1.422 mm je najniži u čitavoj C klasi. Element koji ga s boka razlikuje od ostalih je dinamična krovna linija, koja se završava padajućom linijom vjetrobranskog stakla. Prepoznatljiv dizajn pogotovo se primjećuje na zadnjem kraju, gdje prevladavaju LED svjetla povezana u liniju, što daje ProCeedu – kao prvom u klasi – jedinstven svjetlosni pečat. ProCeed i Ceed su raspoloživi u izvedbi GT, koju pokreće 1.6 T-GDI benzinski motor sa 204 konjske snage. Kod Ceeda je ukupno na raspolaganju 6 (benzinskih i dizelskih) motora, koji se svi odreda mogu pohvaliti niskim emisijama CO2 i najnovijim emisijskim standardom Euro 6d-TEMP. Širok izbor najsavremenijih tehnologija između ostalog kao opciju nudi sistem za praćenje vozila na voznoj traci (2. stepen autonomne vožnje) i sistem za odmrzavanje čitavog vjetrobranskog stakla. Ove godine prijavljeno 6.400 radova iz 50 zemalja. Dizajnerska nagrada iF Design Award, osnovana 1953. godine, smatra se jednom od najprestižnijih dizajnerskih nagrada na svijetu, a to takmičenje, koje se odvija svake godine, organizuje međunardni dizajnerski forum iF (International Forum Design GmbH) iz Hannovera. If Design Award je najstarija dizajnerska institucija na svijetu. Na ovogodišnjem takmičenju su kompanije iz 50 zemalja u borbu za iF nagrade poslale 6.400 proizvoda, koje je ocijenilo 67 međunarodnih dizajnerskih stručnjaka. iF Design Award pokriva 7 kategorija: dizajn artikla, dizajn komunikacija i dizajn pakiranja, dizajn usluga i korisničkih iskustava, arhitekturni dizajn, unutrašnji dizajn te dizajn profesionalnih koncepata. Kijini novi modeli Ceed osvojili su priznanja u kategoriji dizajna artikala. Svi pobjednički radovi biće predstavljeni u vodiču ‘iF World Design Guide’ i u aplikaciji ‘iF Design App’, a uživo će ih posjetioci moći pogledati na izložbi ‘iF Design Exhibition’ u hamburškom HafenCityju.

Datum objave: 08/02/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook