Naslovna > Automobili > Hyundai > i20 > Dobitnik Red Dot nagrade

Hyundai i20

Dobitnik Red Dot nagrade

Nakon što je prvo osvojio IF nagradu za dizajn, uslijedilo je priznanje i proglašenje za najbolje vozilo u klasi od strane Auto Bild magazina (potvrdio uporedni test), a sada je uslijedila još jedna velika nagrada – Red Dot nagrada za dizajn uručena od strane svjetski priznatog stručnog žirija ...

Nagradu za  dizajn osvojili su i20 petovratni  i i20 coupe koji su dizajnirani u Hyundai Motor dizajnerskom centru u Europi u Njemačkoj, Russelheim.  Uz novi i20 nagradu je osvojila i nova Sonata. Novi i20 je tako osvojio duplu krunu, a žiri je prepoznao Hyundaiev iskorak  da prvi put uradi nešto drugačije, da pobjegne od striktnih normi i pravila koja slijedi kao proizvođač. i20 coupe je prava sportska verzija  čiji je dizajn u potpunosti diferenciran od petovratnog modela. Inovativan pristup koji je prikazan  u trovratnoj verziji je nagrađen tako Red Dot nagradom za dizajn. Dizajn petovratnog modela je takođe krupan iskorak naprijed za Hyundai, zahvaljujući novim dimenzijama (duži-niži-širi) za razliku od prethodnika, i20 tako  pri prvom pogledu ulijeva mnogo više povjerenja.

 

Ovu nagradu dodijelio je žiri od 38 članova (vrhunski dizajneri, novinari, profesori)  iz 25 zemalja u svijetu. Red Dot  nagrada za dizajn je  globalno poznata i  smatra se za jednu od najznačajnijih nagrada  u tom polju. 2015. godine stiglo je  preko 4928 prijava, 1994  učesnika iz 56 zemalja, pa je tako Red Dot dodjela nagrada  postala  najveće međunarodno takmičenje u oblasti dizajna. Ovim nagradama prethodile su nagrade i u 2014.-oj godini za Genesis i novu generaciju i10, pa je tako svaki Hyundaiev model koji je predstavljen u Europi od 2013.–te godine osvojio ovo priznanje.

Datum objave: 31/03/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook