Naslovna > Auto moto sport > Dobro iskorištena šansa u finišu trke

Moto GP 2020.

Dobro iskorištena šansa u finišu trke

Miguel Oliveira vozač KTM Teh3 tima je zabilježio pobjedu na VN Štajerske u petoj trci Moto GP šampionata postavši prvi pobjednik u najsnažnijoj kategoriji iz Portugala...

Pretičući Jacka Millera iz tima Pramac Racing na Ducatiju i Pola Espargara kolegu iz KTM tima, mladi portugalski vozač je postigao svoj prvi trijumf u karijeri. U međusobnom duelu, Miller je primorao Espargara da izađe sa staze, dok je mladi Oliveira iskoristio trenutak i napao sa unutrašnje strane i uzeo Millera za tri desetinke. Vozač KTM tima je završio na trećem mjestu, dvije desetinke iza rivala iz Pramaca.

 

 

Dobro iskorištenom prilikom Oliveira je pobijedio u 900-toj trci kraljevske klase, a ujedino je ostvario i drugi trijumf za KTM tim u zadnje tri trke. Svojim uspjehom Oliviera je okončao dominaciju Ducatija na stazi Red Bull Ring, jer je od povratka šampionata u Spielberg italijanski tim trijumfovao pet puta.

 

 

Pored izvanrednog završetka trke, ovogodišnja VN Štajerske će ostati upamćena i po nezgodi koja je zadesila vozača Yamaha tima Mavericka Vignalesa, srećom bez posljedica. Vignalesu su otkazale kočnice, a on je skočio sa svog motora u punoj brzini kako bi spriječio katastrofu, jer je njegov motor udario u zid i zapalio se. Iako je skočio sa motora koji je jurio brzinom većom od 200 km/h, Vignales je na svu sreću ostao nepovrijeđen.

 

Glavni duel na stazi je bio između Millera i Espargara, u kojem je španski vozač iz KTM tima posljednji krug započeo na čelu kolone. U toku trke ova dva vozača su se smjenjivali u vođstvu, a duel je kulminirao na zadnjem zavoju. Mladi portugalski vozač je iskoristio šansu koja mu se pružila na zadnjem zavoju kada su navedeni vozači u svom duelu otišli preširoko i zauzeo pobjedničku poziciju.

 

U ukupnom poretku vodeći na tabeli je Fabio Quartararo iz Yamahe sa 70 bodova, zatim slijedi Andrea Dovizioso iz Ducatija sa 67 bodova, a na trećem mjestu je Jack Miller takođe iz Ducatija sa 56 bodova.

 

Moto GP šampionat za 2020. godinu se nastavlja trkom za VN San Marina i Riminija koja je zakazana za 13. septembar.

Datum objave: 25/08/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook