Naslovna > Vijesti > Dokazali da su najbolji

WRC šampionat

Dokazali da su najbolji

WRC šampionat se prošlog vikenda, portugalskim relijem, vratio u Europu. Peto takmičenje sezone obilježili su vozači Volkswagena koji su u trci ponovili rezultate sa zvaničnih proba ...

Sve tri čelne pozicije pripale su njemačkoj ekipi, a pobjedu je odnio Jari-Matti Latvala. Uprkos velikoj upornosti i konstantnim napadima, Ogier nije uspio preteći timskog kolegu. Na kraju zaostatak od 8,5 sekundi. Mikkelsen je ostvario treće vrijeme sa 28,6 sekundi više od pobjednika.

 

On je poslednjeg dana uspio nadmašiti pobjednika iz Argentine - Kris Mekke, koji je jedini koliko-toliko parirao Volkswagenovim vozačima. Ipak, nije imao veće šanse, jer je Norvežanin dobio pred trku unapređenu mašinu. Poboljšani Polo R donio mu je i pobjedu u prvoj etapi. Latvala je lidersku poziciju preuzeo nakon četvrte etape i na tom mjestu se održao do samog kraja.  Finac je do pobede došao pošto je na poslednja tri specijala uspio da se odupre snažnim napadima šampiona i vodećeg u aktuelnom poretku Ogiea. Na kraju, u Portugalu je bio najbrži na samo tri od petnaest održanih brzinskih ispita. Ipak, 30-godišnji Latvala je zasluženo upisao 13 pobjedu karijere, jer je na maestralan način održavao visoki tempo i iskorištavao dobre startne pozicije.

 

Oduševljenje nakon ovog uspjeha nije mogao sakriti priznavši da mu je ovo omiljena pobjeda. To ne čudi, jer se prije ovoga bio na udaru mnogobrojnih kritika. Prethodna tri relija nije uspio završiti i mnogi su sumnjali u njega. Međutim, on se šampionski iščupao iz, kako sam reče, jedne od najtežih situacija u reli karijeri. Ogie je, naravno, i dalje dominanatan u generalnom plasmanu sa 105 bodova, ispred Mikkelsena sa 63 i Ostberga koji je sakupio 57 poena. U poretku timova, takođe, nije bilo nikakvih izmjena. Volkswagen je prvi sa osvojena 146 boda, dok su daleko iza ove ekipe Citroen i Hyundai. WRC se nakon Portugala seli na Mediteran gdje će od 11. do 14. juna šljunak Sardinije biti sledeći domaćin najboljih reli vozača svijeta.
 

Datum objave: 28/05/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook