Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Giulia > Dokumentarac u čast italijanske ikone

Alfa Romeo Giulia GTA

Dokumentarac u čast italijanske ikone

Alfa Romeo na kraju godine proslavlja 110. godišnjicu od osnivanja brenda, te je u tu čast napravio dokumentarac o stvaranju modela Giulia GTA...

Povodom 110. rođendana, Alfa Romeo je pripremio rođendanski poklon fanovima italijanskog brenda, ali i generalno ljubiteljima automobilizma. U video dokumentarcu, Alfa Romeo priča priču o stvaranju modela Giulia GTA, sportskog modela sa zavidnim performansama. U Alfi nisu krili emocije koje su osjetili kada su planirali proslavu ovog pravog simbola brenda Alfa Romeo. Od najranijih skica, pa sve do stupanja na put, ovo je priča o tome kako je bilo razviti, dizajnirati i proizvesti automobil koji ima toliki simbolički značaj za italijansku kulturu, performanse, dizajn i italijansku stručnost.

 

 


Zajedno sa verzijom GTAm (slovo „m“ označava „modificato“), Giulia GTA - model koji će biti proizveden samo u 500 primeraka - predstavljaće povratak počecima brenda Alfa Romeo i omaž jednom od najupečatljivijih modela. Model Giulia GTA iz 1965. godine, „Gran Turismo Alleggerita“, proizvela je Autodelta i zasnovan je na modelu Giulia Sprint GT, koji je nizao sportske uspehe širom sveta.


Giulia GTA odiše prednostima dugoročnog partnerstva sa kompanijom Sauber Group AG, i koristi znanje njenih divizija za inženjering i aerodinamiku. Sauber grupa može se pohvaliti sa 50 godina iskustva u moto-sportu, uključujući 27 u F1, gde je sakupila neprocjenjivo iskustvo u dizajnu i upotrebi ugljeničnih vlakana, kao i napredno znanje aerodinamike. Posjeduje sopstveni vetro-tunel, u Hinvilu, u Švicarskoj, i Sauber-u je povjerena proizvodnja većine komponenata od ugljeničnih vlakana za GTA i GTAm, posebno onih sa aerodinamičkim uticajem, uključujući nove prednje branike, bočne usisnike, difuzor, spojler na GTA i aero-spojler GTAm. Motor u modelu Giulia GTAm zasnovan je na 2,9-litarskom V6 Bi-Turbo Alfa Romeo motoru, koji je napravljen u potpunosti od aluminijuma. Prilagođen je tako da može da oslobodi 540 KS, što pokreće automobil od 0-100 km/h za 3,6 sekundi.

Dokumentarac je dostupan na linku.

Datum objave: 07/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook