Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Dominic Di Tommaso prva osoba kojoj je dozvoljeno da legendarnu zgradu iskoristi za svoj vlastiti nastup

Parkour u Sidnejskoj operi

Dominic Di Tommaso prva osoba kojoj je dozvoljeno da legendarnu zgradu iskoristi za svoj vlastiti nastup

Ovaj nagrađivani freerunner reputaciju je izgradio istražujući jedinstvene lokacije pomoću parkoura. U svojim prethodnim projektima trčao je po krovovima Briža u Belgiji, piramidama u Egiptu i istanbulskom Kapali čaršijom u Turskoj...

Zgrada Opere u Sidneju jedna je od najprepoznatljivijih građevina na svijetu i od svog otvaranja 1973. godine ugostila je najpoznatije svjetske lidere, umjetnike i izvođače. Dominic Di Tommaso, australska freerunning zvijezda, prva je osoba kojoj je dozvoljeno da legendarnu zgradu iskoristi za svoj vlastiti parkour nastup. Uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, Sidnejska opera u aprilu je nagrađena najvećim svjetskim inženjerskim priznanjem - onim Američkog društva građevinskih inženjera (ASCE) - pridruživši se Eiffelovom tornju i Machu Picchuu.

 

 

 


Za svoj najnoviji projekat, „Dom Di Tommaso: Freerunner's Guide to the Sydney Opera House“ (freerunnerski vodič kroz Operu u Sidneju), 29-godišnjak je dobio ključeve Opere i dopuštenje da trči njenim raznim dijelovima - od velike koncertne dvorane do rogova na krovu, zadnjeg dijela zgrade i mnogih drugih. Di Tommaso je izveo niz atraktivnih salta, skokova, trikova i prevrtanja, a kulminacija svega bio je prvi salto unazad izveden na vrhu legendarnih „jedara“ u obliku kojih je sagrađen krov Opere.

 

 

 

„San svakog freerunnera je da trči u nekoj velikoj kultnoj znamenitosti. Učiniti to u mom rodnom gradu, u fenomenalnoj zgradi Sidnejske Opere, je san koji sam imao od početka bavljenja freerunningom. Moja očekivanja su više nego premašena. Zanimljiva arhitektura zgrade bila je sjajan prostor za eksperimentisanje sa pokretom i fizičkim izazovima. Vrhunac za mene bio je izvođenje salta na vrhu građevine. To je bilo zaista posebno. Rad na provođenju ove zamisli u djelo jedan je od vrhunaca moje karijere. Nadam se da smo uspjeli prenijeti djelić uzbuđenja i inspiracije“, otkrio je on.

 


„Od svih stvari na koje sam naišao u zgradi Opere, psihički najteže bilo je trčati preko izloženih greda i rogova iznad sale za ručavanje. Mislim da mi jednostavno nije tako ugodno na šipkama kao na drugim preprekama... mozak ponekad funkcioniše na misteriozan način“, dodao je.

Datum objave: 17/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook