Naslovna > Automobili > Bentley > Continental > Dostojan Jamesa Bonda
FOTO GALERIJA (13)

Snovi - Bentley Continental GTC

Dostojan Jamesa Bonda

Vrhunski britanski kabriolet, luksuznog i kraljevski udobnog enterijera, sa tenkovskim pogonskim potencijalom i jakom harizmom kao da je skrojen po ukusu Jamesa Bonda, koji ga je vozio u knjigama Ian Fleming, ali ne i na filmu...

Engleski novinar i pisac Ian Fleming u svojim knjigama Bentley je rezervisao za Jamesa Bonda, najpoznatijeg britanskog tajnog agenta. Igra sudbine je htjela da Bond nikada, ni u jednom filmu ne provoza Bentley, već ništa manje ekskluzivan, ali konkurentski Aston Martin. Ipak, Flemingova izvorna zamisao mogla bi ipak da se ostvari u sljedećem nastavku serijala o Jamesu Bondu, kojeg bismo, prema informacijama bliskim produkciji filma, trebali vidjeti za upravljačem novog Bentleya Continental GTC. Snažan podsticaj producentima ovog ostvarenja dao je njemački gigant Volkswagen, Bentleyev vlasnik, koji smatra da britanski proizvođač u svojim redovima konačno ima automobil dostojan Jamesa Bonda. Prvi Continental GTC javnosti je predstavljen 2006. godine na modifikovanoj platformi najvećeg Volkswagena, luksuznog Pheatona. Taj 4,80 metara dugački kabriolet sa četiri punopravna sjedišta i obiljem luksuzne opreme preko noći je postao miljenik svjetske elite. Druga generacija osvanula je već na ovogodišnjem sajmu automobila u Frankfurtu, naizgled veoma slična, ali suštinski drugačija od prethodnika. To potvrđuju i u Bentleyu objašnjavajući da je svaki detalj na novom GTC-u usavršen i kvalitetniji. Dok je prva generacija Bentleyevog kabrioleta promovisala elegantan i nenametljiv dizajnu, druga je odlučila da pokaže svoje raskošne mišiće. Tehnološki napredak u razvoju novog GTC-a najbolje se može predstaviti kroz 154 kg manju težinu, koja je dobrim dijelom smanjena zahvaljujući obilnijoj upotrebi aluminijuma, od kojeg su sada u potpunosti izrađeni prednji blatobrani, ali i posebnoj tehnologiji tačkastog zavarivanja. Osim na blatobranima aluminijuma u velikoj količini ima i na ogromnim 21-inčnim naplacima, koji svojom veličinom i dizajnom naglašavaju dinamičan karakter automobila.

 

 

 

Nova dimenzija luksuza predstavljena je u enterijeru GTC-a. Vrhunska, na dodir veoma ugodna i ručno šivena koža (17 dezena), drvene obloge i polirani aluminijum, isprepletani su sa najsavremenijim multimedijalnim sistemima i mjernim instrumentima. Raskošna i kraljevski udobna sjedišta podižu ugođaj u vožnji na najviši nivo, dok debeli podni tepisi filtriraju i najjače zvukove koji dolaze ispod automobila. Prema riječima direktora dizajna u Bentleyu, Dirka van Braeckela, enterijer GTC-a je spoj vrhunske umjetnosti i automobilskog inženjeringa, koji na jedinstven način spaja oku ugodan dizajn i funkcionalnost, dva kvaliteta bez kojih se danas jedan Bentley apsolutno ne može zamisliti. U dizajniranju novog GTC-a smo primijenili poseban pristup, uspješno smo zarobili dinamiku pokreta i napravili automobil koji se „kreće“ i dok stoji. Jedan od najljepših detalja vanjskog dizajna koji smo izvajali po uzoru na Continental R iz 1950. godine su mišićavi zadnji blatobrani, te niska bočna silueta koja naglašava sportsku stranu automobila - objasnio je Dirk van Braeckel.Da li će se novi Continental GTC i naći u novom filmu o Jamesu Bondu, za sada je nepoznanica, iako je po svemu viđenom ovaj Bentley zaslužio ulogu koja mu odavno pripada. Za jednog od najljepših i najluksuznijih kabrioleta današnjice Britanci traže 225.000 eura, što je gomila novca, o kojoj obični smrtnici mogu samo da sanjaju.

 

 

 

Datum objave: 09/02/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook