Naslovna > Tesla > Roadster > Druga generacija do kraja godine

Tesla Roadster

Druga generacija do kraja godine

Nasljednik Teslinog sportskog modela Roadster je pri kraju razvojnog ciklusa. U Švajcarskoj je nedavno predstavljen predproizvodni prototip, a gotov proizvod će prema riječima Elona Muska postaviti nova mjerila u karakteristikama i autonomiji električnih vozila...

Datum zvanične prezentacije još uvijek nije potvrđen, ali kada se novi Roadster pojavi na tržištu „staće na crtu“ električnim superautomobilima kao što su Lotus Evija, Pininfarina Battista i predstojeći APEX AP-0. Musk je izjavio kako je Tesla Roadster dizajniran da „zada odlučujući udarac benzinskim automobilima“, a prema njegovim riječima ovaj električni superautomobil će dostizati brzinu od 96 km/h za samo 1,9 sekundi i razvijati maksimalnih 400 km/h. Pored toga, Roadster bi mogao dostizati ubrzanje od nule do 160 km/h za samo 4,2 sekunde što je izuzetan rezultat, jer jedan Porsche Cayman GTS treba 4,2 sekunde da bi dostigao brzinu od 100 km/h.

 

 

 

Roadster će pokretati tri elektromotora, jedan na prednjoj i dva na zadnoj osovini, za koje Elon Musk tvrdi da isporučuju fantastičnih 10.000 Nm obrtnog momenta! Međutim, ovaj Roadster nije dizajniran samo za rušenje brzinskih barijera, o čemu svjedoči i baterija od 200 kWh koja je duplo većeg kapaciteta od bilo koje baterije električnog automobila na tržištu. Prema riječima proizvođača, ova baterija će omogućiti maksimalni domet od sokor 1000 kilometara sa jednim punjenjem. Uprkos fokusiranju na performanse i autonomiju, Tesla i dalje kategorički tvrdi da će Roadster biti praktično prevozno sredstvo. Raspored sjedenja u kabini je 2+2, i iako je Musk priznao da će krupnijim osobama biti tijesno u zadnjem dijelu, ovaj model se ipak može pohvaliti obiljem prtljažnog prostora u prednjem i zadnjem kraju vozila.

 

 

 

Kao što mu ime govori, Roadster ima pokretni krov. Međutim, umjesto električno sklopivog tvrdog krova, kupcima se nudi staklena ploča koja se skida ručno i odlaže u prtljažnik. Unutrašnjost vozila za sada još uvijek nije predstavljena. Tesla Roadster bi se trebao naći na montažnim trakama krajem ove godine, cijena bi se trebala kretati oko 167.800 eura po primjerku, a kupci prilikom narudžbe trebalu položiti depozit u iznosu od oko 42.211 eura.

Datum objave: 08/07/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook