Naslovna > Auto moto sport > Druga pobjeda Halla u sezoni
FOTO GALERIJA (9)

Red Bull Air Race

Druga pobjeda Halla u sezoni

Do druge ovosezonske pobjede Australac Matt Hall je u japanskoj Chibi stigao u visokom ritmu, nadahnut početnom eliminacijom omiljenog domaćeg pilota Muroye, ali i nošen podrškom velikodušne japanske publike…

Treća stanica ovogodišnjeg prvenstva najbržih i najspretnijih pilota današnjice je bilo dobro poznato japansko odredište Chiba. Daleki istok najviše je prijao Australcu Mattu Hallu, koji je nakon francuskog Cannesa bio najbrži i u Japanu. Najvećeg favorita, prošlogodišnjeg šampiona i pobjednika iz Chibe, domaćeg takmičara Yoshihide Muroyu pobijedio je u prvoj fazi, pa je kasnije imao laganiji put do finala i pobjede. Čudesni Japanac u potpunosti je zakazao na domaćem terenu završivši na za njega razočaravajućoj posljednjoj poziciji. Iako nije osvojio nijedan bod u Japanu Muroya je sa dosadašnjih 19 zadržao treću poziciju u generalnom plasmanu iza prvoplasiranih Matta Halla i Michaela Gouliana, koji su do sada prikupili po 36 bodova. Muroyin peh iskoristio je češki pilot Martin Šonka osvojivši treće mjesto u Chibi. Sa 19 bodova on se izjednačio s Japancem u generalnom plasmanu i ostao u borbi za titulu, o kojoj će moći ozbiljnije razmišljati tek ako smanji trenutni zaostatak od 17 bodova za prvoplasiranim dvojcem.

 

Više od 70.000 japanskih navijača na Makuhari plaži bili su vidno razočarani zbog velikog debakla njihovog ljubimca, ali nisu otišli kući nezadovoljni. Iznad njihovih glava odigrala se veoma zanimljiva akrobatska predstava, nakon koje su smogli snage i gromoglasnim aplauzom nagradili pobjednika Matta Halla. Australac je bio vidno iznenađen ponašanjem domaće publike koja ga je bodrila iako je u startu takmičenja izbacio njihovog heroja.


Nadam se da će ova trka ostati u kalendaru dok god ovo takmičenje postoji. Kultura Japanaca i njihovo poštovanje prema uspjehu su nevjerovatni. Toliko sam zapanjen njihovom podrškom da me sad pomalo sramota, jer sam na startu takmičenja iz igre izbacio njihovog omiljenog pilota. Što se tiče mene i tima ponosan sam na sve ono što smo ostvarili ovaj vikend. Prošla pobjeda u Francuskoj mi je draga, ali ova mi se čini još značajnijom, jer smo ju izborili u grčevitoj borbi sa konkurentima. Novi avion je odlično pripremljen. Nakon peha na prvoj trci u Abu Dhabiju kada nisam osvojio nijedan bod i kada sam bio potpuno razočaran sad imam puno više samopouzdanja i jedva čekam sljedeću trku koja se vozi u Budimpešti – izjavio je Matt Hall. U teoretskoj igri za titulu još uvijek su ostali Muroya i Šonka, a svoju šansu iz sjenke vrebaju Matthias Dolderer i Mika Brageot koji su prikupili po 15 bodova. Da li će neko od nabrojanih uspjeti da podigne formu u dobroj mjeri će zavisiti od sreće, snalažljivosti i psihičke izdržljivosti samih pilota. Podsjećamo da se trka u Mađarskoj vozi 23. i 24. juna, a nakon toga slijedi dvomjesečna pauza pa okupljanje u ruskom Kazanu 25. i 26. avgusta.

Datum objave: 18/10/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook