Naslovna > Auto moto sport > Drugi trijumf Ogiera

WRC

Drugi trijumf Ogiera

Rally Švedska bio je prava poslastica za sve ljubitelje ovog sporta. Za razliku od prve trke u Monte Carlu sniježna Skandinavija nam je ponudila neuporedivo više zanimljivosti i uzbuđenja. U kneževini je suvereno pobijedio branitelj naslova Sebastien Ogier, i ne samo to – preostala dva mjesta na podijumu pripala su vozačima Volkswagen Motorsporta ...

Pobjednik i preostala mjesta na tronu 63. izdanje švedskog relija nisu se znali do poslednjih metara. Najviše postolje je pripalo ponovo Ogieru, ali mu je za to sada bilo potrebno pored vještine i određena doza sreće. U konačnici, završio je šest sekundi ispred Neuvilla i četrdesetak ispred timskog kolege Andreasa Mikkelsena.
U poslednji dan nadmetanja Thierry Nouville u Hyundaiju je ušao ispred svih. Međutim, Mikkelsen je prva dva nedjeljna brzanca odvezao bez greške i pred poslednju etapu imao tri sekunde prednosti u odnosu na Ogiera. Šampion je još od etape vožene u petak pokušavao nadoknaditi 40 sekundi koje je izgubio nakon udaranja u sniježnu barijeru na stazi.

 

Poslednji, 21. brzinski ispit, ujedno i tzv. power stage, (pauer stejdz) koji prvoj trojici donosi dodatne bodove, bio je velika šansa za prvu pobjedu u karijeri mladog Norvežanina. Međutim, negdje na polovini etape dugačke nešto više od 15 km izlijeće sa puta. Gledaoci su ga vratili na stazu, ali je već bio izgubio oko 40 sekundi. Zbog ove greške, Ogier je upisao još jednu pobjedu, dok je belgijanac Neuville na kraju uspio doći do drugog mjesta. 
Odličan rezultat ostvario je Ott Tanak. Hivonenov nasljednik u Ford Fiesti stigao je do četvrtog mjesta. Jednu minutu iza Estonca bio je i Hayden Paddon u Hyundaiju i20 kojem je ovo bio najbolji plasman u karijeri. Nakon greške napravljene u petak, Evans se uspio probiti do šestog mjesta sa svojom Ford Fiestom, dok je 21,5 sekundi nakon njega kroz cilj prošao i Kris Meeke iza volana Citroena DS3. Posljednja tri mjesta “u bodovima” osvojili su Prokop, Protasov i Ostberg.

 

Ne pamti se kad je na nekom rallyu čak osam vozača imalo najbrža vremena na brzinskim ispitima, a upravo se to dogodilo u Švedskoj. Devet puta je najbržio bio Ogier, a najbrža vremena su ostvarila još i Latvala, Neuville, Mikkelsen, Tidemand, Protasov, Meeke i Kubica. Trku je obilježilo i postavljanje novog rekorda u dužini skoka na Colins Crestu, prijevoju nazvanom po legendarnom Colinu McRaeu. U prvom prolasku je Mikkelsen skočio 41 metara, a u drugom je Neuville letio nevjerojatnih 44 metra. Ogieru je to , nakon 2013. godine, druga pobjeda na švedskom snijegu. Takođe, bio je to i drugi trijumf u ovoj sezoni, a da li će mu se konkurencija konačno ispriječiti vidjećemo na meksičkom rallyju koji je na rasporedu 5-8 marta.

Datum objave: 24/02/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook