Naslovna > Motocikli > Drumska krstarica na bavarski način

BMW R18

Drumska krstarica na bavarski način

Nakon dužeg eksperimentisanjima sa prototipskim i konceptualnim verzijama, novi motocikl kompanije BMW sa oznakom R18 zvanično je prezentovan javnosti...

 

Bavarski proizvođač će još jednom pokušati uzeti dio tržišnog kolača vodećem brendu u klasi teških kruzera, legendarnom Harley Davidsonu. BMW se zadnji put oprobao u klasi teških kruzera sada već davne 1997. godine sa modelom R1200C, ali uprkos velikoj reklamnoj kampanji i pojavljivanju u filmu iz serijala o agentu 007 James Bondu, nije doživio planirani uspjeh na tržištu. Kao uzor za dizajn R18 je uzet legendani model iz 30-tih godina prošlog vijeka R5 što se može vidjeti na izgledu blatobrana i rezervoara za gorivo. Prema riječima bavarskog proizvođača kupcima se opcionalno nude dijelovi po narudžbi od renomiranih radionica za izradu komponenti za motocilje kao što su Vance & Hines i Roland Sands Design. Ideju personalizacije po zahtjevima kupaca BMW je preuzeo od Harley Davidsona koji praktikuje ovaj stil već decenijama.

 

 

BMW R18 je opremljen najvećim pogonskim agregatom do sada, zapremine 1,8 litara sa 91 KS i 149 Nm obrtnog momenta. Ova snaga je više nego potrebna ovako masivnom motociklu čija ukupna težina iznosi 338 kilograma, što je za 25 kg više od čuvenog modela Harley Davidson Fat Boy. Iako je BMW težio da novi kruzer ne bude „natrpan“ modernim tehnološkim rješenjima, R18  je opremljen LED svjetlima, startovanjem na pritisak dugmeta i asistenciji prilikom vožnje na uzbrdici. U ponudi će se naći dvije varijante modela R18: Bobber sa redukovanim spiskom opreme gdje se naglasak stavlja na vozača i njegove sposobnosti i klasični veliki kruzer sa vjetrobranom i bisagama za odlaganje prtljaga na zadnjem dijelu. BMW je otvorio knjigu narudžbi i početna cijena ovog modela se kreće od 16.200 eura, dok će prvi primjerci pripadati seriji pod nazivom First Edition koji će koštati za oko 2.200 eura više.

Datum objave: 06/04/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook