Naslovna > Automobili > BMW > Serija 4 > Dugo očekivani performansni coupe
FOTO GALERIJA (9)

BMW M4 2021.

Dugo očekivani performansni coupe

Nakon višemjesečnih teaser najava BMW M4 Competition Coupe je ugledao svjetlost dana...

BMW M4 Coupe se bazira na istoj CLAR platformi kao i njegov „brat“ M3, a oba modela pokreće novi trolitarski twin-turbo redni šestocilindraš koji se već nalazi u SUV modelima X3 M i X4 M. Na evropskom tržištu M4 će biti dostupan sa dvije varijante pogonske jedinice. Početni model isporučuje 480 KS pri 600 Nm obrtnog momenta, a standardno će se isporučivati sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

 

 

 

Snažniji model isporučuje 510 KS pri 650 Nm obrtnog momenta, koji prema prizvođačkim specifikacijama dostiže sprint od nule do 100 km/h za 3,9 sekundi i razvija maksimalnih 250 km/h. Međutim, opcionalni paket M Pro podiže maksimalnu brzinu na 290 km/h. Pogon isporučuje snagu na zadnje točkove putem osmostepenog automatskog mjenjača kod snažnije varijante, a pomalo neobičan podatak je taj da ova transmisija ne koristi dvostuki sistem kvačila. BMW se ipak na kraju odlučio za tradicionalni sistem pretvarača obrtnog momenta. Kao i na M3, dostupan je adaptivni pogon na sva četiri točka, koji ovom elektronski kontrolisanom sistemu omogućava prebacivanje 100% snage na zadnju osovinu jednim pritiskom na dugme.

 

 

 

Kozmetička unapređenja uključuju agresivniji prednji i zadnji branik, veće bočne spojlere i par upečatljivih bubrežastih rešetki hladnjaka. Tu je i četvorostruki izduvni sistem na sportskom difuzoru i novi set aluminijumskih naplataka veličine 19 inča naprijed i 20 inča pozadi. U kabini se nalazi sportski upravljač, crna kožna sportska sjedišta sa kopčama od karbonskih vlakana. Tu je i standardni digitalni instrument ekran od 12,3 inča iz Serije 4 i 10,25-inčni infotainment sistem sa novom grafikom. Uz doplatu su dostupna i lagana sportska sjedišta od karbonskih vlakana koja su za 9,6 kilograma lakša od standardnih.

 

 

 

Ostali dodaci uključuju novu oblogu enterijera antracit boje, nekoliko USB priključaka, roaming WiFi hotspot, informacije o saobraćaju i bežični punjač pametnih telefona. Za razliku od starog M4, novi model infotainment sistema nudi podršku za Apple CarPlay i Android Auto. Kao i kod M3 kupcima je na raspolaganju čitav spisak opcionalnih dodataka koji uključuju Harman Kardon stereo sistem, kontrolu pokreta, zaštitu od sunca i karoserijski paket od karbonskih vlakana koji mijenja standardne usisnike za vazduh, difuzor, okvire retrovizora i spojler.

 

Kao i BMW M3, novi M4 Coupe bi se trebao naći u prodaji početkom naredne godine...

Datum objave: 23/09/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook