Naslovna > Automobili > Alfa Romeo > Tonale > Dugo očekivani SUV model konačno dobio ime

Alfa Romeo

Dugo očekivani SUV model konačno dobio ime

Italijanski proizvođač automobila već duže vrijeme priprema teren kako bi oživio svoju ponudu i proizvodnju, a u sklopu ove strategije biće predstavljeno nekoliko novih vozila od kojih je jedan SUV model konačno dobio i ime „Brennero“...

Alfa Romeo sa novim rukovodstvom aktivirala se na tržištu sa namjerom da poveća kapacitet proizvodnje i prodaje svojih modela. Prvi od uslova sa ostvarivanje ovog plana je svakako proširivanje ponude vozila na čemu se aktivno radi u posljednje vrijeme. Tako će 2023. godina biti od izuzetnog značaja za budućnost kompanije jer je namjera brenda da predstavi dva potpuno nova modela, koji će biti nosioci ponude u narednim sezonama. Kao što je i logično ponuda ide u pravcima koji privlače najviše kupaca na tržištu trenutno, to je elektrifikacija te, SUV i krosover modeli. Već duže vrijeme je poznato da kupce očekuje vrlo brzo novi SUV, koji će biti mehanički sličan Peugeotovom 2008 modelu. Ovaj SUV bi prema planovima kompanije trebao biti predstavljen u drugoj polovini naredne godine, a sada je konačno dobio i zvanični naziv koji glasi Brennero.

 

 

 

 

 

Budući Alfin kapitalni model ležaće na unaprijeđenoj platformi e-CMP2, koja je sposobna da integriše i SUS i električne verzije pogonskih sklopova. Samim tim jasno je da će ovaj model uključivati i električnu verziju, međutim trenutno nema konkretnih podataka vezanih za njene specifikacije. Pored elektro varijante ispod poklopca motora, kupci će moći po želji da dobiju i novi 1.2 PureTech agregat, koji će nastupiti kao laki hibrid, i koji će sarađivati sa novom automatskom transmisijom e-DCT, na kojoj je još PSA radila s kompanijom Punch Powertrain. Novi tip mjenjača je sposoban, zahvaljujući ugrađenom elektromotoru, da pokrene vozilo čak i pre nego li se aktivira i motor s unutrašnjim sagorijevanjem. Treba napomenuti još da se ne očekuju dizelske verzije u paleti motora ovog modela.

Datum objave: 08/12/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook