Naslovna > Automobili > Dacia > Duster > Duster sa novim agregatima

Dacia

Duster sa novim agregatima

Kao što je kompanija već i najavila, novi Duster je obogaćen ponudom benzinkih motora, među kojima su se našli Renault/Mercedes turbo – benzinci...

Saradnja francuskog Renault-a i njemačkog Mercedesa dovela je do razvoja novog 1,3-litarskog turbo-benzinskog TCe agregata, koji će se naći ispod poklopca Dacia Duster modela u dvije verzije i to sa 130 KS i 240 Nm obrtnog momenta, zahvaljujući čemu će model sa ovim agregatom postići maksimalnih 191 km/h, te dojuriti do stotke za 11,1 sekundi, te 150 KS i 245 Nm obrtnog momenta, koji će biti dovoljni za maksimalnu brzinu od 200 km/h i ubrzanje do stotke za 10,4 sekunde.

 

Ovo su svakako impresivnije brojke u odnosu na dosadašnjih 115 KS i svega 156 Nm. Pored veće snage, TCe je Dusteru donosi nižu emisiju štetnih gasova i naravno veću ekonomičnost. Međutim, savremeni motori su doprinjeli povećanju cijene  ovog modela, koji je sa slabijim TCe skuplji oko 2.400 evra od atmosferca u istom paketu opreme. Oba agregata su uparena sa šestostepenim manuelnim mjenjačem i pogonom na prednjim toćkovima, dok se 4x4 pogon očekuje sredinom sljedeće godine.

Datum objave: 05/12/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook