Naslovna > Automobili > Volkswagen > Jetta > Duža, komfornija i samostalnija
FOTO GALERIJA (8)

Novitet – Volkswagen Jetta VI

Duža, komfornija i samostalnija

U šestoj generaciji Jetta se udaljila od Golfa samostalnijim dizajnom i raskošnijim dimenzijama, koje bi joj trebale donijeti više komfora u unutrašnjosti i bolji užitak u vožnji...

Šesta generacija Volkswagen Jette predstavljena je u New Yorku, na američkom tržištu, gdje je ova njemačka limuzina jedan od najpopularnijih modela iz VW game. Tokom razvojnog puta započetog 1979. godine Jetta je prošla kroz nekoliko faza, u okviru kojih je i mijenjala ime u Vento i Bora, da bi se sa petom generacijom Golfa stvari vratile na početak. Nova Jetta pravi najveći iskorak u odnosu na sve dosadašnje modele, jer je riječ o samostalnom modelu, koji se dizajnom i karakterom jasno distancira od Golfa, što do sada nije bio slučaj. Sa povećanim osovinskim razmakom, koji sada mjeri 265 cm (Jetta V i aktuelna Škoda Octavia – 2.57 cm) te dužinom od 464 cm (455 cm prethodni model) nova Jetta je osjetno narasla u odnosu na prethodnicu. U Volkswagenu tvrde da se rast dimenzija odrazio kako na vozne karakteristike automobila, tako i na ponudu prostora u unutrašnjosti, a posebno na zadnjoj klupi, koja sada nudi puno više komfora u predjelu koljena. Širina je ostala ista kao kod Golfa VI, dakle 178 cm, dok je krov spušten nešto niže na 145 cm (148 cm kod Golfa VI). Rezultat ovakvog „pretumbavanja“ dimenzija je bolji koeficijent otpora vazduha, koji je sa 0,31 Cx kod prethodnika spušten na 0,28 kod novog modela. Sve to prate manji šum vazduha na karoseriji i bolji ugođaj u vožnji.

 

 

 

 

 

Kapacitet prtljažnika je smanjen sa dosadašnjih 527 na 510 litara, ali je njegova iskoristivost, kako tvrdi proizvođač, povećana većim otvorom i ravnijim ivicama, koje su rezultat nešto kockastijeg izgleda novog modela. Dizajn nove Jette mješavina je elemenata koji su se do sada mogli vidjeti na modelima iz Volkswagenove, ali i Audijeve game. I dok ostali dizajneri u prednjem kraju vide konture novog Golfa VII, koji na tržište dolazi 2012. godine pozadina uveliko podsjeća na aktuelni A4. Podsjećamo da je nova Jetta najavljena trovratnom studijom New Compact Coupe, koja je predstavljena na Sajmu automobila u Detroitu početkom 2010. godine i koja je tada izazvala mnoge pozitivne reakcije ljubitelja Volkswagena. Da li će se trovratna Jette proizvoditi u budućnosti, za sada nije poznato, ali neće biti iznenađenje ako se uskoro pojave kao komercijalni model. Nova Jetta već je dostupna na tržištima SAD i Kanade, dok je početak prodaje na evropskom tlu najavljen za jesen ove godine.

Datum objave: 31/08/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook