Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Dva velika giganta ostvarila zajedničku saradnju

VW i Ford

Dva velika giganta ostvarila zajedničku saradnju

Dobro poznati proizvođači motornih vozila, sa dva različita kontinenta ozvaničili su početak svoje saradnje na Sajmu automobila u Detroitu...

Partnerstvo ove dvije velike kompanije će se prije svega odnositi na proizvodnju komercijalnih kombija i pick-up vozila srednje veličine, ali istovremeno bi se saradnja trebala proširiti na polju električnih i autonomih vozila. Prva vozila koja bi bila proizvedena udruženim snagama, mogla bi se pojaviti već 2022. godine, naveli su ovo generalni direktor Forda Jim Hackett i glavni izvršni direktor VW-a Herbert Diess.

 


Američki proizvođač bi proizvodio pick-up modele, koji bi nasljedili Ford Ranger i VW Amarok, kao i veće kombije, dok bi VW razvijao i pravio kombije poput Caddy-a. Takođe kao što smo već pomenuli, ove dvije kompanije imaju ozbiljne planove koji se tiču autonomnih vozila, pa bi se kroz nekoliko godina mogli naći ne više za upravljačem, već na sjedištu jednog takvog vozila, koje će učestvovati u saobraćaju bez asistencije vozača. Pored toga može se očekivati da će se u pojedinim modelima naći zajednički dijelovi, a nije isključeno da će na kraju ove kompanije razmijeniti i pogonske jedinice u pojedinim vozilima.

Datum objave: 16/01/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook