Naslovna > Auto moto sport > Dvostruka pobjeda za Toyotu u Hrvatskoj

WRC

Dvostruka pobjeda za Toyotu u Hrvatskoj

Prva utrka Svjetskog reli šampionata na tlu Hrvatske donijela je uzbudljivu završnicu u kojoj je slavio Toyotin Sebastien Ogier svega 0,6 sekundi ispred timskog kolege Elfyna Evansa...

Toyota Gazoo Racing World Rally Team je ponovno ostvario dvostruku pobjedu u uzbudljivom kraju prvog Relija Hrvatska ikada, kao dio FIS Svjetskog prvenstva u reliju. U odlučujućem, zadnjem brzincu, u kojem se borba vodila do zadnjih metara, Sébastien Ogier i Julien Ingrassia su odnijeli pobjedu s prednošću od samo 0,6 sekundi pred svojim timskim kolegama Elfynom Evansom i Scottom Martinom u jednoj od najgušćih završnica u WRC-u ikada. Vodeća tri automobila su bila smještena unutar svega 10,4 sekundi na početku zadnjeg dana relija, pri čemu je Ogier bio 6,9 sekundi ispred Evansa. U prva dva brzinska ispita zadnjeg dana, Evans je bio najbrži i preuzeo vodstvo od Ogiera – koji je prethodno sudjelovao u saobraćajnoj nesreći vozeći s jednog brzinca na drugi, u kojoj su srećom svi prošli nepovrijeđeni. Njegov automobil je mogao nastaviti takmičenje uprkos oštećenju desnih vrata i poremećenoj aerodinamici.

 

 


Evans i Ogier su započeli odlučujući powerstage uz međusobni zaostatak od samo 3,9 sekundi i morali su pritiskati kako bi osigurali dvostruku pobjedu jer je zaostatak trećeg Neuvilla bio vrlo mali. Na kraju je Ogier bio najbrži na tom ispitu i osvojio pobjedu, a Evans je zaostao 4,5 sekundi nakon što je preširoko ušao u krivinu pred samim krajem. Konačna prednost pobjednika je treća najmanja u istoriji Svjetskog prvenstva u reliju. Uz osvojen maksimalan broj bodova, Ogier se vratio na vrh poretka vozača, a Toyota je povećala svoju prednost u timskom poretku na 27 bodova. Takamoto Katsuta je treći put uzastopno osvojio šesto mjesto u Toyoti Yaris WRC koju vozi kao dio TGR WRC Challenge Programa, pri čemu je zadivio svojom brzinom i pobjedama u dva brzinska ispita u subotu, sa svojim suvozačem Danom Barrittom.

 


Pobjednik trke Sebastien Ogier je izjavio: „Ovaj vikend je stvarno bio prepun emotivnih uspona i padova. Najvažnija stvar je da su svi nepovrijeđeni u saobraćajnoj nesreći, to me je najviše zabrinjavalo nakon što se dogodilo. Mislio sam, isto tako, da je time ovaj reli za mene završen, ali automobil nije bio previše oštećen i mogli smo nastaviti. Nisam siguran jesam li i dalje vjerovao da mogu pobijediti nakon svega što se dogodilo, ali mislim da svi znaju da se nikada ne predajem i pokušao sam se nastaviti boriti do kraja. Saosjećam s Elfynom koji je odradio odličan posao ovaj vikend. Ali, mi smo bili brzi ovaj vikend i samo su nas neke poteškoće povremeno usporavale. Lijepo je dijeliti postolje u još jednoj dvostrukoj pobjedi za ekipu.”

 


Četvrta utrka će biti prvi reli sezone na makadamu: Reli Portugal (20. - 23. maj). Smješten u Matosinhosu, u blizini Porta, na sjeveru zemlje, odlikuje se klasičnim brzincima na pjeskovitim cestama uz puno kamenja. Na tim mekanim podlogama može biti teško izboriti se za prianjanje tokom prvih prolazaka kroz brzinske ispite, a na cestama može biti stijena, dok se tokom drugog prolaska mogu stvoriti duboki jarci.

 

KONAČNI POREDAK, CROATIA RALLY


1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) 2 h 51 m 22,9 s
2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +0,6 s
3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +8,1 s
4. Ott Tänak/Martin Järveoja (Hyundai i20 Coupe WRC) +1 m 25,1 s
5. Adrien Fourmaux/RenaudJ amoul (Ford Fiesta WRC) +3 m 9,7 s
6. Takamoto Katsuta/Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +3 m 31,8 s
7. Gus Greensmith/Chris Patterson (Ford Fiesta WRC) +3 m 58,8 s
8. Craig Breen/Paul Nagle (Hyundai i20 Coupe WRC) +4 m 28,2 s
9. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +10 m 0,8 s
10. Teemu Suninen/Mikko Markkula (Ford Fiesta Rally2) +10 m 29,3 s
Nisu završili Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota Yaris WRC)

Datum objave: 26/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook