Naslovna > Auto moto sport > Dvotočkaš inspirisan modelom Valkyrie

Aston Martin lansira drugi motocikl

Dvotočkaš inspirisan modelom Valkyrie

Kompanija planira proizvesti samo 88 primjeraka, 12 manje od svog prvog motocikla. Brough Superior će ih proizvoditi u svojoj fabrici u Toulouseu u Francuskoj, a prve isporuke će početi u četvrtom kvartalu 2023...

Godine 2019., Aston Martin i Brough Superior udružili su se kako bi lansirali AMG 001 na Salonu motocikala u Milanu, trkački motocikl ograničene proizvodnje. Njih dvoje su se vratili na ovogodišnji sajam s novim motociklom, lansirajući AMB 001 Pro, moćnijeg nasljednika originala. Novi motocikl je superbike samo za stazu. Aston Martin i Brough Superior povećali su snagu za 25 posto, dajući mu 225 KS. Povećanje snage daje motoru omjer snage i težine od 1,28 KS po kilogramu, sličan onom kod automobila Formule 1. AMB 001 Pro ima novi motor od 997 ccm izrađen od čvrstog aluminijuma, koji povećava strukturnu krutost motora, a nove mokre obloge cilindara poboljšavaju sposobnost hlađenja motora.

 

 

 


Aston Martin će ponuditi motocikl u samo jednoj specifikaciji sa trkačkom bojom koja kombinuje njegovu Verdant Jade boju sa satenskim karbonskim vlaknima, crnim motorom i crnim komponentama vješanja. Takođe će biti ukrašen bedžom proizvođača automobila koji je 99,7 posto lakši od njegove emajlirane verzije. 30 posto je tanji od ljudske dlake, a Aston će ga staviti na poklopac motora i rezervoar.

Datum objave: 10/11/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook