Naslovna > Auto moto sport > Dženson Baton želi da vozi reli

F1

Dženson Baton želi da vozi reli

42-godišnjak, koji ostaje aktivan u Formuli 1 kao viši savjetnik tima Williams i stručnjak za Sky Sports, najavio je da će voziti novi FC1-X Nitro serije na električni pogon zajedno s XE i Nitro Rallycross regularnim Oliver Bennett...

Svjetski prvak u Formuli 1 iz 2009. godine Dženson Buton će imati svoj debi u reli krosu ove godine, pridruživši se Xite Energy Racingu u proširenoj Nitro Rallycross seriji Travisa Pastrane. Buton, čiji je otac Džon stekao ime u reli krosu, bavi se terenskim trkama od kada se povukao iz F1 na kraju sezone 2016. On se takmičio u Baja 1000 2019. godine, a utrkivao se za svoj JBXE tim u prošlogodišnjem prvom kolu Extreme E serije u Saudijskoj Arabiji.

 

 

 


„Želim da idem na trke“, rekao je Button, koji je nedavno testirao Bennettov Ford Fiesta Supercar i Mini Cooper na kojem je učestvovao u prošlogodišnjoj Nitro RX seriji u Pembreyu.

 


„Volim trke, volim da se takmičim i želim da se zabavljam. Radujem se trkanju Nitro RX-a sa Xite Energy – timom koji ima veliko iskustvo ne samo u reli krosu već i u trkama električnih vozila. I ja ću se trkati zajedno sa svojim kolegom Olijem. On je sjajan karakter, odličan za sport i ima puno iskustva u takmičenjima na zemlji. Nadam se da ću tu stranu naučiti od njega, a on od moje vožnje na kružnom toku. Biće to zabavno partnerstvo, ali mislim da će to biti i dobro partnerstvo i nadam se da ćemo to moći prenijeti velikim momcima u reli krosu.“

 


Nitro RX je započeo prošlu godinu sa pet trka, koje su sve održane u SAD i za superautomobile koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Serija će se proširiti na 10 trka - uključujući tri u Evropi - za kampanju 2022-23, s prvim krugom na Lydden Hillu od 18. do 19. juna. Nakon putovanja u Švedsku i Finsku, završiće se sa još sedam američkih događaja, a finale sezone zakazano je za sljedeći mart.

Datum objave: 13/04/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook