Naslovna > Automobili > Honda > CR-Z > Ekološko iznenađenje
FOTO GALERIJA (9)

Novitet - Honda CR-Z

Ekološko iznenađenje

Nasljednica kultne Honde CR-X suštinski je potpuno drugačiji automobil, koji umjesto očekivanih sportskih, promoviše trendovske ekološke vrijednosti...

Predstavljanjem koncepta CR-Z ljubiteljima Honde zaigralo je srce, jer su konačno dočekali pravog nasljednika sada već kultnog modela CR-X iz 80-ih godina. Međutim, nakon objavljivanja podataka o performansama novog modela, svi su ostali, najblaže rečeno, razočarani. Naime, Honda ovaj put nije imala cilj da razvije čistokrvno sportsko vozilo za široke narodne mase, već atraktivni coupe, koji je prijateljski nastrojen ka sve ugroženijoj živornoj sredini.  I pored toga, na domaćem tržištu trenutno se traži primjerak više, a potražnja je tolika da je većina produkcije orijentisana upravo na prodaju u Japanu. Ipak, Honda je odlučila da ovaj model ponudi i tradicionalno zahtjevnoj evropskoj klineteli, po cijeni koja starta od 21.900 eura. Šta CR-Z zapravo predstavlja u Hondinoj gami, najbolje je objasnio izvršni potpredsjednik prodaje za američko tržište John Mendel, koji je izjavio da je ovaj model specifični hibridni coupe namijenjem mlađim osobama sa izraženom odgovornošću ka životnoj sredini. Šta to u prevodu znači, najbolje govore tehničke osobine ovog modela, kojeg pokreće štedljivi 1.5-litarski i-VTEC benzinski motor od 122 KS uvezan sa Hondinim kompaktnim i laganim Integrated Motor Assist hibridnim električnim sistemom.

 

 

 

 

 


Hondin napredni I-VTEC sistem kontroliše otvaranje i zatvaranje jednog usisnog ventila po cilindru, da bi se poboljšalo sagorijevanje na niskim obrtajima, dok 10-kilovatni elektromotor pomaže u ubrzanju, a takođe funkcioniše i kao generator prilikom kočenja za akumuliranje kinetičke energiju, koja se kao električna skladišti u 100-voltni IMA nikl-metal hidridni baterijski uložak. Istovremeno, benzinski motor ima funkciju automatskog isključivanja, kada se vozilo zaustavlja, čime se učinkovitost kompletnog sistema još više poboljšava. Po uzoru na Insight i Civic i CR-Z ističe se futuristički stilizovanim enterijerom high-tech izgleda i ergonomski intuitivnim kontrolama. Instrument tabla osvijetljena je trodimenzionalno, tako da jarko plavi kolorit rezultuje slojevitim prikazom pokazivača. Sjedišta su izvedena u sportskom maniru, upravo kao i multifunkcionalni upravljač, oko kojeg je postavljena većina komandi ugrađene opreme.

 

Uz Hondu CR-Z stižu samo dva paketa opreme – standardni i bogatiji EX. Istovremeno, šestostepeni ručni mjenjač dolazi kao standardni dio opreme, dok se kao opcija nudi i kontinuirana CVT transmisija. Lansiranjem modela CR-Z Honda je predstavila svoj šesti po redu automobil sa ekološki orijentisanom IMA tehnologijom. Sa hibridnim pogonom, Honda CR-Z 100 kilometara prelazi sa samo pet litara goriva, uz minimalno emitovanje štetnih izduvnih gasova. Da li će zbog ovakvih karakteristika, bogate opreme, te poslovičnog Hondinog kvaliteta ovaj model uspjeti da osvoji i srca Evropljana, vidjećemo veoma brzo.

Datum objave: 21/06/2010
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook