Naslovna > Automobili > Lamborghini > Reventon > Ekskluzivni bik!
FOTO GALERIJA (15)

Snovi - Lamborghini Reventon

Ekskluzivni bik!

U poređenju sa „velikoserijskim“ Murcielagom, na čijoj osnovni je i razvijen, Lamborghini Reventon razlikuje se limitiranom serijom od samo 20 primjeraka, jačim motorom od 660 KS i jedinstvenim dizajnom, koji neodoljivo podsjeća na borbene avione...

Kada neki od svjetski poznatih proizvođača dizajnira atraktivan i oku primamljiv automobil, on postane slavan i često pominjan u medijima. Bar za neko vrijeme. Međutim, postoje proizvođači čiji modeli zaslužuju da se o njima svakodnevno piše i priča, kako po pitanju dizajna i kvaliteta tako i po pitanju prestiža i performansi. Jedan od takvih je i proizvođač automobila koji nam dolazi iz Sant Agate, renomirani Lamborghini. Automobili sa znakom razjarenog bika uvijek su važili za nešto drugačije. Jedan od takvih je i novi model ovog proizvođača - Lamborghini Reventon. Ekstravagantan, agresivan, supersoničan... Neki bi pomislili da je riječ o trupu borbenog aviona, a ne o automobilu. I nije čudno ako znamo da je Lamborghini u svojoj reklamnoj kampanji promovisao ovaj model tako što je snagu na pisti odmjerio sa borbenim avionom.

 

 

 

 


Dizajnerski, ovaj model podsjeća na legendarnog Countacha. Leptir vrata, oštre ivice karoserije i prepoznatljiv stražnji kraj kao da su sječeni dijamantnim skalpelom. Dizajneri su toliko naglasili ivice automobila da sam pogled na ovog nabildanog sportistu ledi krv u žilama, kao da je iz filma „Pobjesnjeli Max“. High Tech izgled naglašen je LED svjetlosnim grupama, umecima od karbona te tamno sivom bojom u mat varijanti, po ugledu na lovce bombardere. Elementi avionike svoje mjesto našli su i u unutrašnjosti. Umjesto konvencionalnih pokazivača brzine, broja obrtaja te ostalih parametara, svoje mjesto u unutrašnjosti su našli 3 LCD displeja osjetljiva na dodir. Najzanimljiviji je pokazivač G-sile, koji signalizuje frontalnu te bočnu silu ubrzanja. Kožom presvučena sportski skrojena sjedišta garantuju optimalno držanje u krivinama. Međutim, tu nije kraj. Čitava površina unutrašnjosti, pa čak i patosnice, napravljene su od najfinije kože, kojima je naglašen prestižni status ovog automobila.

 

SIMBOLIČNO IME
Ime Reventon, kao i kod ostalih Lamborghinijevih modela, svoje korijene vuče od najpoznatijih bikova, koji su slavu stekli u koridama. Reventon je bio bik bodač poznatog uzgajivača Dona Rodrigueza. Prije nego li je završio u mesnici, Reventon je 1943. godine usmrtio tada najpoznatijeg toreadora Felixa Guzmana i tako stekao slavu za sva vremena.

 

Sa tehničkog aspekta, ovaj automobil se oslanja na model Murcielago LP640, kako po pitanju podvozja tako i po pitanju agregata. Poboljšanja se ogledaju u nešto tvrđem ovjesu te 6.946 ccm V12 motoru od 660 KS, koji je za razliku od Murcielaga pojačan za dodatnih 10 konja. Sve to omogućava mu sprint za 3,4 sekunde do stotke te maksimalnih 340 km/h. Emisija štetnih plinova i potrošnja V12 agregata je enormna, pa je ovaj put bolje da je i ne spominjemo, da ne kvarimo ukupan dojam. Mnogi elementi preuzeti su iz autosporta, pa tako ovaj sportista posjeduje serijski ugrađivane karbonske diskove te inovativni sportski mjenjač. Sve je to dovoljan razlog da vas ovaj razjareni bik dovede do adrenalinskog šoka i zakuca otkucaje srca u crveno. Cijena ovog rasnog sportiste je ni više ni manje nego milion evra. A zar je uopšte bitno kolika je cijena kad se ovaj automobil više ne može poručiti, a kamoli kupiti. Naime, za samo 14 dana svih 20 automobila je rasprodato širom svijeta. Surova zvijer ostaje vječiti san, nedosanjan.

Datum objave: 27/12/2008
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook